Máte pocit, že jíte zdravě? Myslíte si, že sója nebo sušené ovoce jsou mnohem lepší než majonéza, hranolky a řízek? Podívejme se, zda je to pravda.
Sušené ovoce a siřičitany
Banány, mango, ananas i papája patří mezi tropické ovoce se spoustou cukru. Konzumujte ho jen občas a málo. Sušené ovoce je kromě koncentrovaného množství cukru plné siřičitanů vyvolávajících alergické reakce. U přeslazených šťáv a kompotů dojde teplotami ke zničení vitaminů a enzymů. Čerstvé plody před konzumací zbavte toxinů, omyjte je slabým roztokem vody s octem.
Brambory a škroby
Brambory jsou zelenina s vysokým obsahem škrobů, nadbytečných kalorií a spoustou energie, která rozhoupe hladinu krevního cukru. Na rozdíl od zeleniny s nízkým podílem škrobů, jako je brokolice, špenát nebo zelená paprika, mají brambory málo antioxidantů a jiných důležitých živin. Nahraďte polovinu brambor, červenou řepu, batáty nebo pastinákem.
Sója a zrádné izoflavonoidy
Sója se řadí mezi superpotraviny a pravidelná konzumace se doporučuje i ženám v menopauze ke zmírnění klimakterických projevů. Obsahuje izoflavonoidy, které fungují na principu ženských hormonů estrogenů. Ty ale podle nových studií podněcují i abnormální růst buněk. Řada sójových výrobků se dělá navíc z geneticky upravených bobů.
Rýžové a kukuřičné chlebíčky a vysoký index
Ve snaze zhubnout často nahrazujeme chleba a pečivo rýžovými nebo kukuřičnými chlebíčky. Pufované chlebíčky ale mají vysoký glykemický index, rychle se z nich vstřebá cukr do těla a rychle se přeměňují na tukové zásoby. Dejte si jen kousek a přidejte kousek šunky, sýra, vajíčka, tvarohu a zeleniny.
Light výrobky plné chemie
Výrobky označené light mají sice sníženou energetickou hodnotu, tedy méně tuku nebo cukru, ale často obsahují velké množství umělých cukrů nebo syntetických látek, které energetický příjem naopak zvyšují, jako jsou zahušťovadla. Pro náš organizmus jsou to neidentifikovatelné složky a tělo neví, co si s nimi má počít a uloží je do tukových zásob.
Maso, ryby a uzeniny bez tuku
Z masa a ryb odkrojte viditelný tuk. Maso vařte a duste, méně pečte a grilujte a raději nesmažte. Vyhýbejte se uzeninám, jako párkům, salámům a klobásám, do nichž se obvykle semele vše možné a jsou plné chemikálií, polotovary a masové konzervy vynechte úplně.
Papír a sklo místo plastu
Neohřívejte v mikrovlnce jídlo, na níž je plastová fólie. Na zakrytí použijte papírový ubrousek. Nekupujte plastové potravinářské fólie obsahující bisfenol A – BPA, chemickou sloučeninu užívanou při výrobě plastů. Jídlo skladujte raději ve skleněných obalech.
Foto: Freepik