Pokud chcete prospět svému srdci i cévám a vyhnout se infarktu nebo mozkové mrtvici, zkuste jíst tyto potraviny, které předcházejí a zamezují vzniku kardiovaskulárních chorob.
Ořechy
Dejte si týdně 140 g ořechů a snížíte riziko srdečních chorob o polovinu. Ořechy obsahují zdravé tuky, snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zvyšují hladinu prospěšného HDL cholesterolu v krvi. Vlašské ořechy obsahují i hodně omega-3 mastných kyselin důležitých pro kardiovaskulární systém. Dejte si také pistácie, kešu nebo lískové ořechy, ale i arašídy a mandle.
Bobulové ovoce
Borůvky, maliny, ostružiny, jahody, rybíz, angrešt a další bobulové ovoce jsou méně sladké a plné protizánětlivých látek, snižují riziko rozvoje srdečních chorob i rakoviny. Vláknina a vitamin C je prevencí cévní mozkové příhody.
Luštěniny
Luštěniny jsou zdrojem proteinů, rozpustné vlákniny, omega-3 mastných kyselin a vápníku. Blahodárně ovlivňují hladiny obou cholesterolů v krvi. Proti nadýmání pomáhá po namočení vyměnit vodu a přidat koření nebo řasy. Červená čočka bez slupky je stravitelnější, nenamáčí se, ale přijdete o cenné látky a vlákninu ve slupce.
Losos
Losos obsahuje vysoké množství omega-3 mastných kyselin. Podle výzkumů 100 g lososa 2x týdně snižuje riziko úmrtí na infarkt o třetinu. Kombinujte také makrelu, tuňáka, sledě i sardinky.
Avokádo
Avokádo snižuje hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu v krvi, má protizánětlivé účinky a chrání tepny před kornatěním.
Hrozny
Hrozny, zejména tmavé, obsahují resveratrol, který brání shlukování krevních destiček. Pomůže i 1 dcl červeného vína denně a snížíte riziko kardiovaskulárních chorob.
Špenát
Špenát udrží srdce v kondici díky luteinu, kyselině listové, draslíku a vláknině. Všechna zelenina denně v jídelníčku sníží riziko kardiovaskulárních nemocí o 25 %.
Hořká čokoláda
Hořká čokoláda s obsahem 70 % kakaa a více je bohatá na flavonoidy, snižuje krevní tlak a vznik krevních sraženin. Má silné antioxidační účinky, zamezuje prostupu cholesterolu cévní stěnou.
Ovesné vločky
Ovesné vločky obsahují omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovou a draslík. Jsou bohaté na vlákninu, která snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Lněné semínko
Pravidelnou konzumací lněného semínka prospějete trávení, srdci, cévám i imunitě. Obsahují vysoké množství vlákniny, omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
Olivový olej
Olivový olej obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin. Opět reguluje hladinu cholesterolu v krvi, omezuje vznik kardiovaskulárních chorob i kornatění tepen.
Mandlové máslo
Podobně jako olivový olej je mandlové máslo významným zdrojem nenasycených mastných kyselin. Pro zdraví srdce a cév zvolte nesolenou variantu.
Foto: Shutterstock