Možná už víte, že dostatek vitamínu D je potřebné k udržení zdraví kostí a zubů. Umí snížit rizika onemocnění a posílit imunitu. Přesto ho máme všichni stále málo.
Chřipka a další virová onemocnění
Pokud jste často nemocní, zaměřte se na vitamín D. Chřipku a další virová onemocnění způsobuje jeho nedostatek a vede k respiračním onemocněním. Studie prokazují, že dostatek vitamínu D snižuje výskyt infekcí dýchacích cest.
Astma
Dostatek vitamínu D vede ke snížení astmatických záchvatů. K tomu dochází podle studií už při denní konzumaci 1200 jednotek vitamínu D.
Svalová slabost
Slabost svalů může být způsobena nedostatkem vitamínu D, protože jejich receptory musí být stále udržovány právě zmíněným vitamínem D. Pravidelně se hýbejte, posilujte svaly a nezapomeňte na tento vitamín.
Lupénka
Přírodní, ale i syntetický vitamín D prokázal během studií pozitivní vliv na zlepšení lupénky. Nepodceňujte jeho hladinu v těle.
Cukrovka
Dbejte o dostatek vitamínu D3, pokud máte diabetes. Snížíte riziko vzniku cukrovky. A pokud ji už máte, váš stav se o dost zlepší, pokud přidáte do těla tento vitamín.
Chronické onemocnění ledvin
Chronické onemocnění ledvin je další známkou nedostatku vitamínu D. Lidé pokročilými chronickými onemocněními ledvin nejsou schopni si přirozeně vytvořit aktivní formu vitamínu D, proto je nutné ho dodávat do těla.
Periodontální onemocnění
Periodontální onemocnění je chronické onemocnění dásní, způsobující otoky a krvácení. Vitamín D dokáže významně snížit počet bakterií v ústní dutině.
Kardiovaskulární choroby
Kardiovaskulární choroby a srdeční selhání je přidružené i k nedostatku vitamínu D. Zejména ženy s nízkou hladinou vitamínu mají zvýšené riziko vysokého tlaku.
Deprese, úzkosti a schizofrenie
Deprese, úzkosti a schizofrenie jsou poruchy spojené s nedostatkem vitamínu D. U dětí může jeho nedostatek omezit vývoj mozku. Vitamín D jezte pro duševní pohodu.
Rakovina
Vědecké studie spojují nedostatek vitamínu D s rakovinou prsu i jinými druhy rakoviny. Vyšší dávky tohoto vitamínu a slunečního svitu podle studií snižujíc o 75 % rakovinný růst a o 50 % zmenší nádory.
Foto: Shutterstock