Většina lidí si pro své vaření vybírá bílou rýži. Vypadá lákavě a dobře se vaří. Jak je na tom ale hnědá rýže a jako nutriční hodnoty skrývá?
Spousta živin, které jsou přínosem pro náš organismus
Někteří lidé ani netuší, že hnědá rýže existuje. To je přitom velká škoda. Tato podoba otrubové rýže je totiž plná vápníku, hořčíku, draslíku a vlákniny. Hnědá rýže má mnohem nižší glykemický index a stává se užitečnou potravinou pro diabetiky. Hnědá rýže také nabízí mnoho zdravotních přínosů pro náš organismus.
Selen pomáhá proti závažným onemocněním
V hnědé rýži je selen. Tato látka dokáže přispět ke snížení nebezpečí vzniku některého z život ohrožujících onemocnění, jako je například rakovina. Kromě toho působí preventivně proti vzniku artritidy.
Mangan potřebuje náš nervový systém
V jedné jediné misce hnědé rýže je dostatek manganu pro správnou funkci našeho reprodukčního i nervového systému. Z jedné jediné misky hnědé rýže totiž získáte více než 80 procent této prospěšné látky.
Vyrovnáváme hladinu cholesterolu
Současná populace doslova trpí na zvýšené hladiny cholesterolu v krvi. Oleje, které v sobě hnědá rýže ukrývá, se mohou postarat o přirozené snížení cholesterolu v našem organismu.
Více zasytí, hubnete přirozeně
Když si dáte totožnou porci hnědé rýže oproti bílé rýži, budete se cítit plnější. Vaše tělo také bude přijímat mnohem vyšší množství vlákniny. Trávicí systém vám poděkuje, zejména pokud často trpíte na zácpu.
Normalizace hladiny cukru v krvi
Hnědá rýže je vhodná pro osoby, které trpí na zvýšenou hladinu cukru v krvi. Tato potravina přirozeně nabízí ochranu proti vzniku cukrovky. Z hnědé rýže se sacharidy uvolňují postupně, takže se vám daří normalizovat hladinu cukru v krvi.
Laboratorní analýza odhalila, že hnědá rýže obsahuje 28 procent selenu, 8 procent manganu, 22 procent hořčíku, 13 procent kalorií a 18 procent tryptofanu. Jedná se o mnohem přínosnější potravinu než v případě bílé rýže.
Foto: Shutterstock, zdroj: Medicalnewstoday, Health.clevelandclinic, Shape