Všichni jsme to zažili. V den týdenního nákupu koupíme několik banánů a po třech dnech nám zůstanou čtyři nesnědené banány, které jsou hnědé, měkké a nevábné. Nemluvě o množství ovocných mušek, které jeden takový banán přiláká.
Takové jdou do koše! Je načase, abychom se všichni naučili, jak zabránit hnědnutí banánů. Tak pojďte na to!
Proč se banány rychle kazí?
Celá ta věc s hnědými banány může být frustrující. Vypadá to, že v den, kdy je vyndáte z nákupního košíku se začnou měnit.
Nejprve si ujasněme, proč banány hnědnou. Je to opravdu jednoduchý důvod, na který navazuje jednoduché řešení.
Ze stonků banánů se uvolňuje ethylen, který způsobuje jejich dozrávání. Ethylen je hormon, který rozkládá cukry a pektin, což jsou dvě věci, které udržují banány tvrdé a čerstvé. Rozkládá také zelené barvivo, které banány zbarvuje do žluta.
Jak oddálit kažení banánů?
Díky Bohu, že existuje tento málo známý trik, jak prodloužit životnost banánů, a překvapivě je to pomocí lepicí pásky.
Vezměte čtverec lepicí pásky a zakryjte jím horní část trsu banánů – tam, kde se stonky spojují. Snažte se vytěsnit co nejvíce vzduchových bublin.
Poté vezměte delší kousek lepící pásky a omotejte jej kolem stejné oblasti a pevně jej utěsněte. Tato páska blokuje únik ethylenu. Tím, že zabráníte jeho úniku, udržíte banány déle čerstvé. Ve skutečnosti se ukázalo, že je udrží žluté po celý týden, ne-li déle.
Čerstvé i bez pásky
Pokud zrovna nemáte po ruce lepící pásku, nezoufejte.
Banány nejlépe uskladníte, pokud je zavěsíte do vzdušného prostoru, ale dlouho vám vydrží i v míse nebo košíku.
Foto: Shutterstock, zdroj: Boxyourlunch, Instructables