Možná to video vykouklo už i na vás. Možná o dortu, který připravíte za pět minut, dnes čtete poprvé. Jedno je jisté – když si tento recept vyzkoušíte, budete se olizovat až za ušima. Čekáte návštěvu za pár chvil a doma nic není? Tento recept vám skvěle poslouží.
Bez mixéru, za pět minut
Pro přípravu tohoto receptu budete potřebovat minimum času. Nejprve si zapněte troubu na 170 stupňů Celsia, následně si můžete začít chystat ingredience.
Nemusíte si brát k ruce ani příruční mixér, zvládnete to i s obyčejnou ruční metličkou. K pečení dokonce nebudete potřebovat ani troubu, můžete recept vyzkoušet také na přikryté pánvičce a slabém plamenu.
Pokud máte k dispozici čerstvý farmářský jogurt a domácí vajíčka, dočkáte se nádherné vůně i bohatší chuti celé dobroty. Samozřejmě si ale vystačíte i s klasickými surovinami z obchodu.
Jak na těsto?
Nejprve v míse ušlehejte metličkou dvě vejce. Přidejte 120 gramů cukru a opět pomocí metličky smíchejte a rozšlehejte s vajíčky. Když se směs promíchala, dodejte do mísy ještě 80 gramů rostlinného tuku.
Do této směsi přidejte 120 gramů bílého jogurtu. Vše opět dobře metličkou promíchejte, ať se jogurtové kultury spojí s ostatními ingrediencemi. Jogurt dodá receptu nadýchanost a křehkost.
Pokud chcete mít recept svěžejší, nyní přidejte do základu na těsto jednu lžičku citronové šťávy. Opět promíchejte s těstem.
Nyní je na čase přidat mouku. Do těsta dejte 200 gramů mouky a 10 gramů nebo jeden sáček prášku do pečiva. Těsto míchejte dohladka.
Následně dodejte do těsta 100 gramů rozinek a opět těsto promíchejte.
Hurá do trouby
Připravené těsto vložte do moukou vysypaného menšího plechu. Můžete použít formu na koláče, nebo třeba větší pekáč. Nádobu nejprve vymažte máslem nebo olejem a následně vysypte moukou. Těsto rozetřete do všech stran pečicí nádoby.
Příprava celého receptu vám zabrala jen pět minut.
Nyní těsto vložte do trouby, kterou jste si předehřáli na 170 stupňů Celsia. Dobrotu pečte 35 až 40 minut. Že je těsto hotové poznáte podle testu se špejlí. Když do těsta zapíchnete špejli, měla by být opět čistá. Je na ní nalepené těsto? Bude ještě potřeba moučník dopéci.
Hotový moučník můžete pocukrovat, ozdobit zakysanou smetanou, ozdobit ovocem, nebo jen tak dozdobit šlehanou smetanou.
Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube