Brokolice je víc než jen malý stromek. Tuto lahodnou a všestrannou zeleninu můžete podávat syrovou, pečenou, připravit z ní polévku a mnoho dalšího.
Naučte se brokolici krájet, abyste ji snáze připravili a dodali jí eleganci.
Jak poznat zda je brokolice čerstvá
Čerstvá zdravá brokolice by měla být jasně zelená a jemně vonět. Když její vůně začne sílit a barva se změní na žlutou, znamená to, že se brokolice kazí. Také si všimnete, že zelenina začíná být ochablá a postupně ztrácí své živiny..
Která část brokolice je jedlá?
Hlavička brokolice vypadá trochu jako strom. Má tmavě zelené květy rostoucí na vrcholu, silný stonek připomínající kmen a zelené listy. Většina lidí jí pouze růžičky, ale tajemstvím je, že všechny části brokolice jsou jedlé.
Krájení brokolice na růžičky
Pokud připravujete zeleninový talíř nebo prostě potřebujete růžičky brokolice, snažte se je nakrájet na stejně velké kousky. Začněte tím, že umyjete hlávku brokolice a položíte ji na prkénko vzhůru nohama, aby stonek byl ve vzduchu.
Nožem odřízněte každý růžičku v místě, kde se stýká se stonkem. Pokud by vám přišly příliš velké, rozkrojte je napůl a prsty je od sebe odtrhněte.
Pokud budete růžičky podávat syrové, můžete nechat stonky poměrně dlouhé. Pokud je však vaříte, stonky zkraťte.
Krájení brokolice na nudličky
Stonky brokolice mají silnou vnější “slupku”, která není příliš chutná. Pokud se je tedy chystáte jíst, měli byste je nejprve oloupat. Můžete to udělat pomocí škrabky na zeleninu stejným způsobem, jako byste loupali mrkev.
Po oloupání stonek brokolice nakrájejte na tenké nudličky, které se hodí k dalšímu vaření.
Krájení brokolice do salátů
Když přidáváte brokolici do salátu, je nejlepší ji nakrájet na velmi tenké plátky. Pokud to uděláte správně, růžičky se rozpadnou na malé kousky podobné rýži.
Začněte tím, že umyjete hlávku brokolice a odstraníte všechny listy. Poté podržte brokolici nad miskou vzhůru nohama a držte ji za stonek.
Ostrým nožem jemně odkrojte vrchní vrstvu růžiček brokolice a dbejte na to, aby spadly do mísy. Dávejte pozor, abyste příliš netlačili. Tato vrstva by měla jít dolů v podstatě bez námahy. Poté odřízněte zbývající růžičky od stonků a nožem je nakrájejte na malé kousky.
Foto: Shutterstock, zdroj: Feelgoodfoodie, Acouplecooks