Pokaždé škaredě brečíte když se snažíte uvařit lahodný rodinný oběd? Nejste v tom sami! Skoro jako bychom už vyzkoušeli všechno, ale stejně se po krátké chvíli krájení opět vyroní slzy.
Problém je v tom, že tato aromatická surovina je základem většiny slaných receptů, proto jsme se rozhodli, že hledání řešení se nehodláme vzdát.
Místo podávání kapesníčků jsme se rozhodli slzy úplně zastavit. Pojďte zjistit, jak na to.
Proč nás cibule pokaždé rozbrečí?
Důvodem, proč se kolem nakrájené cibule, je evoluční obranný mechanismus, který má chránit rostlinu před poškozením.
Když cibuli rozkrojíte, z rozbitých buněk se uvolní enzymy zvané alliinázy, které pak rozkládají aminokyseliny v cibuli na super těkavé látky, jako je allicin a plyn zvaný syn-propanethial S-oxid. Tento plyn se pohybuje vzduchem a dráždí oční membránu.
Protože nikdo nechce ronit slzy nad prkénkem na krájení, objevilo se mnoho triků, které tvrdí, že podráždění očí při krájení cibule sníží nebo odstraní. Tady jsou ty, které se nám osvědčily.
Potápěčské brýle nepatří jen do vody
Pokud vám nevadí vypadat směšně a utratit pár korun, můžete si koupit potápěčské brýle. I přes případné odsuzující pohledy brýle opravdu fungují, protože chrání oči před dráždivými látky ve vzduchu.
Použijte ostrý nůž
Ostré nože jsou nutností. Pokud jde o cibuli, dobrý nůž neznamená jen snadnější a bezpečnější krájení. Pomáhá také minimalizovat poškození buněk cibule, což může snížit uvolňování látek a tím sníží množství slz, které při přípravě pokrmu uroníte.
Zchlaďte cibuli
Zchlazení cibule v mrazáku po dobu asi 30 minut nebo v lednici po dobu dvou hodin omezí její pálení. Chladná teplota v podstatě zpomalí enzymy, což vám poskytne čas na krájení bez pláče.
Mějte však na paměti, že jakmile se cibule zahřeje, začne opět uvolňovat otravný plyn.
Pořádně vyvětrejte
Pokud můžete, otevřete okno nebo ještě lépe zapněte ventilaci v odsavači par. Cirkulace vzduchu vyčistí dráždivé výpary z kuchyně a odvede je pryč z vašich očí.
Foto: Shutterstock, zdroj: Cnet