Ačkoli to není příliš známo, bramborová šťáva je pro své blahodárné účinky využívána už stovky let. Sice nechutná příliš vábně, ale tento nedostatek se dá napravit přidáním další zeleniny nebo ovoce. Vypitím již jedné sklenice do sebe dostanete celých 50 % doporučené denní dávky draslíku. Ten je důležitý pro správnou funkci nervového sytému, srdce a svalů. Vysoký obsah cukrů vám pak zajistí rychlý přísun energie. Samozřejmě to není zdaleka vše – tento zdravý džus dále obsahuje nezbytné živiny jako železo, vápník, fosfor nebo měď.
Nekonečný zdroj zdraví
Ve šťávě obsažené antioxidanty dokáží zpomalit stárnutí, zatímco vysoký obsah vitaminu C napumpuje vaši imunitu a zrychlí metabolismus, což je výhoda, pokud se snažíte hubnout. Každodenní pití bramborové šťávy funguje i jako očista jater. Její zásadité složení je vhodné při léčbě vředů, ale i při prevenci jejich tvorby. Pomůže i v případě, že trpíte na pálení žáhy.
Se svým jedinečným složením se může pochlubit protizánětlivými účinky, dokáže snižovat krevní tlak, urychluje hojení ran (podporuje produkci kolagenu v pokožce) a funguje proti zácpě a nadýmání. Rovněž také disponuje bělicími účinky.
Rychlé a jednoduché recepty
Vzhledem k tomu, že je hodně živin obsaženo i ve slupce, nedoporučuje se brambory před přípravou šťávy loupat.
Ingredience:
- 2 brambory (u brambor dejte pozor na nazelenalé a zčernalé části; nepoužívejte ani brambory s klíčky)
- 2 sklenice vody
- další zelenina či ovoce dle chuti
Postup:
Brambory důkladně očistěte a nakrájejte na malé kousky. Stejně tak postupujte, chcete-li přidat další zeleninu nebo ovoce. Po zpracování dejte všechny tyto ingredience do odšťavňovače na 2-3 minuty. Pokud odšťavňovač nemáte, stačí suroviny nastrouhat a pak je procedit. Hotovou šťávu dejte chladit.
Pro zevní užití si můžete udělat účinnou masku na vlasy
Ingredience:
- 7 lžic bramborové šťávy
- 1 lžíce olivového nebo ricinového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce soli
- 1 žloutek
Vše smíchejte dohromady a naneste na vlasy i pokožku hlavy. Ke znásobení účinku si hlavu zabalte do potravinářské nebo hliníkové fólie a na ni dejte teplý ručník. Nechte působit 30 minut.
Přidáte-li do bramborové šťávy jogurt, vytvoříte si hydratační pleťovou masku. Stačí ji na obličeji nechat působit po dobu 15 minut.
Čerstvost na prvním místě
Bramborovou šťávu si můžete i zakoupit, ale ideální je mít k dispozici svoji domácí. A to hlavně z důvodu, že by se měla spotřebovat do 20 minut po vychlazení. Pokud jste si šťávy udělali více, než bylo nezbytně nutné, spotřebujte ji nejpozději do dvou dnů. Uchovávejte ji nejlépe v neprodyšně uzavřené sklenici a v chladu. Po otevření šťávu nezapomeňte promíchat.
Nadbytek škodí
S ničím se to nemá přehánět, a to platí i u bramborové šťávy. Tu můžete konzumovat každý den, ale bohatě vám postačí jen 2 skleničky.
Když to přeženete, může se dostavit průjem, nevolnost nebo zvracení. Diabetici by měli být opatrní kvůli vysokému obsahu cukru. A stejně jako těhotné nebo kojící ženy, i lidé s cukrovkou by se o pravidelném pití bramborově šťávy měli nejdříve poradit se svým lékařem.
Foto: Shutterstock, zdroj: krishijagran, stylecraze