Majoránka není pouze bylinka, která se používá na dochucení bramboráků nebo gulášové polévky. Její blahodárné účinky byste měli znát. Stejně jako staří Egypťané, kteří dokonce majoránku využívali k balzamování. Do Evropy se majoránka dostala ze severní Afriky ve středověku a od té doby patří mezi nejpěstovanější a nejpoužívanější bylinky u nás.
Majoránka se sbírá od června do srpna, tedy ještě před rozkvětem. Sbírat byste ji měli za slunného dne, protože je vhodné ji sbírat naprosto suchou a voňavou. Majoránkovou nať s listy usušte na stinném a suchém místě. Po uschnutí z natě otrhejte listy a ty poté zavřete do vzduchotěsné nádoby.
Léčivé účinky majoránky
Majoránka obsahuje silice, monoterpeny, triterpeny, arbutin, flavonoidy a třísloviny. V léčitelství se majoránka používá především pro její silně tišící vliv na nervovou soustavu. Je tedy vhodná při rozčilení, stresech, nespavosti, bolestech hlavy a pocitech slabosti. Pro své uvolňující účinky se často používá i v aromaterapii. Ženy by po majoránce měly sáhnout v případě, že trpí bolestivou menstruací nebo mají problém s tvorbou mateřského mléka. Majoránka také snižuje krevní tlak a cholesterol. Díky jejím protizánětlivým účinkům ji můžete na záněty používat nejen ve formě čaje, ale i obkladů a mastí. Hodit se vám bude při bolestech zubů, svalových křečích nebo při horečce.
Příprava čaje z majoránky
Příprava čaje je velmi jednoduchá. Na jeden šálek majoránkového čaje vám postačí zalít lžičku usušené majoránky horkou vodou a nechat 3 minuty louhovat. Majoránka podporuje trávení a zlepšuje činnost žaludku a střev. Majoránkový čaj proto pijte pravidelně, pokud trpíte plynatostí, průjmy nebo zácpami. Čaj z majoránky vám přijde k užitku i v případě nachlazení. Čaj má totiž antivirové a antiseptické účinky a využijete ho i při desinfekci ústí dutiny, tedy při kloktání. Nemusíte tak kupovat drahé a chemické ústní vody. Čaj se doporučuje i jako přírodní doplňující léčba po infarktu myokardu.
Foto: Freepik, zdroj: RxList, Indigo-herbs