Při vaření jídla jsou nedílnou součástí práce různé kuchyňské pomůcky, jakou jsou vařečky, naběračky, obracečky či lžíce. S nimi se jednotlivé ingredience v hrncích míchají, nabírají a obracejí. Řada lidí se při jejich použití uchyluje ke zlozvykům, které mohou kvalitu jídla pokazit. Neděláte je také?
Naběračka v polévce, omáčce nebo guláši
Právě jste dovařili oběd a vařečku nebo naběračku jste ponechali v kastrolu, abyste ji měli připravenou, až budete jídlo servírovat. To bývá obvykle horké, a jsou-li tyto pomůcky z plastu, může se stát, že se do něho budou uvolňovat chemikálie, které obsahuje. Horko a plast si totiž spolu obvykle moc nerozumí a výrobce většinou upozorňuje, do jaké teploty je možné náčiní použít. Na jeho výrobu by měla být použita umělá hmota bez obsahu BPA, u něhož hrozí zdravotní riziko.
Výhodou plastových pomůcek je to, že nevodí teplo, tudíž pokrm kvůli němu rychleji nechladne. To se nedá říct o kovových naběračkách. Když je v hrnci s polévkou, omáčkou či jiným jídlem ponecháte, způsobí, že budou rychleji studené, takže je budete muset znovu ohřívat.
Pozor na přenos mikrobů
Než vložíte naběračku do jídla, tak se většinou nachází v šuplíku, případně někde na kuchyňské lince. Zde na sebe nachytá případné mikroby a plísně, které pak může přenést po svém vložení do pokrmu. Všechny sice nejsou zdravotně závadné, ale některé mohou způsobit nepříjemné zdravotné potíže. Vzpomeňte si třeba na bakterie E.coli nebo salmonely. Stačí, abyste naběračku položili na místo, kde před tím bylo třeba syrové kuřecí maso a pak ji dali do hrnce s polévkou a nechali ji v něm stát.
Do ledničky bez naběračky
Uvařené jídlo se skladuje v chladničce. Zlozvykem některých lidí je dát do ní hrnec i s naběračkou či vařečkou. Pokud mezi ně nepatříte, bod pro vás. Tito kuchaři totiž riskují průnik pachů z hrnce do chladničky. Správně by hrnec měl být přikrytý pokličkou, případně alobalovou folií.
Foto: Shutterstock, zdroj: cooking.stackexchange