Málokdo si umí představit typické české bramboráky bez česneku. Patří také na langoše nebo do česnekové pomazánky. Česnek je prostě stálicí české kuchyně, ve které má své důležité místo jako koření, ale také jako léčivá bylina. Vždyť patří k významným přírodním antibiotikům. Naučte se česnek nakládat, abyste si ho uchovali na zimu. Není to zase tak těžké, když víte, jak na to.
Účinky česneku na lidské zdraví
Díky obsahu vitamínů A, B, C a minerálů selenu, vápníku a jódu patří česnek mezi léčivky. Dále v něm najdete flavonoidy, polysacharidy a saponity. Pozitivní účinek má především na imunitu a trávení. Snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi, čistí cévy a celkově prospívá kardiovaskulárnímu systému. V minulosti byl česnek považován za afrodiziakum a starověcí Římané ho zasvětili bohyni plodnosti Ceres. Uměli z něho připravit nápoj lásky, který prý pomáhal proto impotenci.
Pravidelné užívání česneku s optimálním množství, což jsou asi 3 stroužky denně, nepůsobí toxicky ani škodlivě. Ve vyšších dávkách může ale česnek způsobit nadýmání, podráždění žaludku i poškození ledvin. Takže i pro něho platí, všeho dobrého s mírou.
Máte-li doma větší úrodu vlastního česneku, pak vás možná bude zajímat, jak ho uchovat na zimu, aby se vám nezkazil. Obvykle se česnek nakládá a my si nyní ukážeme, jak na to.
Nakládání neloupaného česneku
K nakládání česneku se využívá sůl, jež zajišťuje správnou vlhkost a konzervuje. Jednotlivé paličky česneku rozdělíte na stroužky a neloupete je. Pak si vezmete sterilizovanou zavařovací sklenici, stroužky do ní naskládáte a dobře prosypete solí. Nyní už jen stačí sklenice uzavřít a uložit do chladna a tmy. Nejlépe do sklepa.
Nakládání loupaného česneku
Někdo dává přednost nakládání loupaného česneku. Je s tím více práce, ale zase je rychleji připravený k použití. Stroužky česneku oloupete a dáte do sterilizované zavařovací sklenice. Místo soli použijete jako konzervant slunečnicový nebo olivový olej. Nic vám nebrání v tom, abyste česnek doplnili různými bylinkami, které máte zrovna po ruce. Není to ale podmínkou.
Protože česnek se napije oleje a zvětší svůj objem, není dobré ho plnit až k okraji sklenic. Nechte tam volné místo. Pak už jen uložíte uzavřené sklenice to temna a chladu. Jako ideální se nabízí chladnička.
Foto: Shutterstock, zdroj: allrecipes, homemadeinterest