Kvalitní ingredience a nostalgická vzpomínka na dětství. To vše se skrývá pod konzervovaným vepřovým masem. Konzervace masa je skvělý způsob jak uchovat maso delší dobu čerstvé, a sáhnout po něm kdykoliv na něj budete mít chuť. Pokud máte nadbytek vepřového masa, nemusíte ho dávat do mrazáku, zakonzervujte ho a můžete ho konzumovat i za studena. Receptů, jak připravit tu správnou vepřovku je několik. Vyberte si ten, který vám bude nejvíce po chuti.
Klasika v podobě konzervovaného masa
Nakrájejte si na kostičky vepřové plecko nebo bůček a přendejte ho do mísy. Následně do masa nasypte sůl. Na kilo masa je potřeba 15 g jemně mleté soli. Promíchejte maso se solí a nechte dvě hodiny odpočívat. Poté naplňte maso do čistých zavařovacích sklenic zhruba tři centimetry pod okraj sklenice. Sklenici důkladně uzavřete. Nyní je čas na sterilizaci, které bude probíhat ve dvou vlnách po dobu dvou dnů. Po naložení do sklenice maso první den zavařujte dvě hodiny na teplotu 100 °C. Nechte odpočinout a druhý den tento postup zavařování zopakujte. Takto zavařené maso vám vydrží při skladování na chladném místě dlouhé měsíce.
Rychlovka z papiňáku
Vepřovka se v tlakovém hrnci připravuje spíše z tučného masa. Pokud máte maso libovější, přidejte k němu sádlo. V papiňáku rozpusťte sádlo, přidejte k němu vepřové maso nakrájené na kostičky, osolte, přisypte rozmarýn a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte půl hodiny. Poté ohřev vypněte a nechte maso ještě dojít. Jakmile bude maso hotové, otevřete hrnec, maso natrhejte vidličkou a horkou směs naplňte do sklenic. Sklenice pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se maso zakonzervovalo. Následně skladujte na chladném místě. Pokud vás tato masová pochoutka natolik zláká, že ji budete chtít hned ochutnat, můžete si z pečeného vepřového připravit i lahodnou pomazánku. Stačí kilo pečeného rozmělněného masa dochutit 3 lžícemi hořčice, přidat 2 najemno nasekané cibule a prolisovaný česnek dle chuti, sůl, pepř a sádlo nebo výpek. Dobrou chuť.
Foto: Shutterstock, zdroj: wonderfulcook, GloriousRecipes