V kuchyni neexistuje nic více demotivujícího, než když zkazíte jídlo, které jste pracně připravovali. Často se však naše ne zrovna úspěšné působení dá relativně snadno napravit. Jak zachránit omáčku přesolenou, překyselenou nebo dokonce připálenou? A jaké je vlastně tajemství dokonalé omáčky?
Jak na správnou omáčku?
Podle Kuchařky pro dceru klasickou omáčku k hovězímu masu (ať už rajskou, svíčkovou či jakoukoliv jinou) připravíte tato.
- V kastrůlku rozpustíme a zpěníme máslo, přidáme mouku a pečlivě umícháme jíšku.
- Studeným vývarem pomalu jíšku zalijeme, prošleháme metličkou a necháme půl hodiny probublávat na mírném plameni.
- Omáčku přecedíme přes cedník.
- Omáčku dochutíme.
Do světlé omáčky se hodí sůl, cukr, ocet, citronová šťáva, nastrouhaný křen, nasekaný kopr, pažitka, petrželka a tak dále a tak dále. Pak samozřejmě nic nezkazíte smetanou, kterou do omáčky nalijte až při samém konci vaření.
Omáčku nikdy nezahušťujte tzv. záklechtkou, tedy moukou s vodou. Ta se s jíškou vůbec nedá srovnat. Nedávejte ani zbytečně moc jíšky a také zbytečně dlouho omáčku nevařte.
Připálená omáčka
Pokud se vám omáčka připálila, co nejrychleji ji přeceďte do jiného hrnce. Pak do ní rozdrobte chlebovou kůrku a vhoďte silnější kolečko citronu, 10 minut povařte, následně sceďte. Nakonec zjemněte kouskem másla.
Další možností je oloupat bramboru a dát ji na 10 minut vařit k připálené přelité omáčce. Vařte na mírném plameni, pravidelně míchejte, pak bramboru vyndejte. Pokud jedna brambora nepomohla, zkuste jich více. Proč zrovna brambory? Výborně pohltí hořkost.
Přesolená omáčka
Snadná pomoc. Opět vás zachrání syrová brambora. Ta totiž kromě hořkosti dokáže dobře absorbovat také sůl. Stejně tak můžete použít i kousek mrkve či chleba. Dobré je omáčku zředit a pak nastavit jogurtem, bramborovou močkou nebo pokrájenými rajčaty.
Kyselá omáčka
Jestli se vám omáčka povedla kyselejší, než jste zamýšleli, kápněte do ní trošku slazeného kondenzovaného mléka nebo smetany. Kromě lepší chuti dosáhnete také jemnější konzistence.
Foto: Shutterstock, zdroj: kucharkaprodceru, AmericastestKitchen