Sekaná (lidově „sekačka“) je oblíbeným pokrmem již od nepaměti. Její stopu můžeme sledovat až do středověku, kdy se pekly tehdejší knedlíky (což byla směs sekaného masa a máčené housky). Poté byla pravidelným pokrmem na svatebních hostinách – konkrétně tedy na druhý den, kdy nevěstina matka zpracovala veškeré masové zbytky ze slavnostní tabule. Postupem času se ze sekané stalo spíše levné jídlo, které je přijde vhod jako oběd i svačina – dá se totiž jíst teplá i studená. I když ztratila svůj punc luxusu, stále na ni nedáme dopustit.
Vysychání a praskání bude konec
Stejně jako u jiných populárních receptů, i při pečení sekané se můžeme setkat s různými nesnázemi. Často se stává, že je masová šiška vysušená a popraskaná. Existují však šikovné vychytávky, které nám pomohou se obojímu zdárně vyhnout.
Aby sekaná nepopraskala, je třeba ji ještě před vložením do trouby potřít mlékem. Mléko na ní totiž vytvoří ochranný film, který vzniku prasklin zamezí. Na potření se rovněž doporučuje použít voda nebo vaječný bílek.
Vliv na výsledný pokrm má samozřejmě i správný výběr masa. Aby byla sekaná co nejlepší, doporučuje se použít mleté libové hovězí a tučnější vepřové – ideálně ve stejném poměru. Pokud si maso budete mlít sami, dejte jej do mlýnku už osolené a pomelte nahrubo a nejlépe nadvakrát.
Vytlačte všechen vzduch a použijte slaninu
Co se ještě prasklin týče, na vině může být také vzduch, který v mletém mase vytváří bublinky. Nebojte se proto maso při míchání nabrat do rukou a párkrát s ním z výšky plesknout– díky tomu se tak nežádoucích bublinek účinně zbavíte.
Pro zajištění dokonalé šťavnatosti výsledného pokrmu můžete použít slaninu nebo špek. Plátky slaniny nebo kostičky špeku pokladené na šišku sekané ještě před pečením dokonale zamezí jejímu vysychání. Slanina navíc vytvoří chutnou křupavou kůrčičku.
Foto: Shutterstock, zdroj: Fresh.iprima, ireceptar