Jídla devadesátek jsou odrazem toho, jak se nám tehdy otevíral svět a chtěli jsme se o něco více přiblížit západu. Je jedno, zda jsme tuto dekádu prožili jako děti, rodiče či prarodiče – mnoho těchto jídel (ať už nám chutnala nebo ne), nám v paměti zůstane napořád. Spoustu z nich dokonce na jídelních lístcích restaurací najdeme ještě dnes.
Eidam v trojobalu i kuře s broskví
Jako první můžeme zmínit smažený sýr. Jedná se o takovou stálici, na níž často narážíme dokonce i v asijských bistrech, kde se zřejmě chtěli přizpůsobit chuťovým preferencím českých hostů. Ještě donedávna se také jednalo o jediné vegetariánské jídlo v celém menu všech restaurací.
Na klasický smažený sýr se tradičně používá eidam s 30 % tuku v sušině. Někde však lze objevit i smažený hermelín, camembert s brusinkovou omáčkou nebo variaci různých jiných druhů sýra. Standardně se takzvaný smažák podává s hranolkami a tatarkou.
O trochu obtížněji byste dnes hledali kuřecí plátek se sýrem a broskví. Jedná se o recept vzniklý v době socialismu a v dnešní době se považuje doslova za gastronomický průšvih. Nicméně, stále se najdou strávníci, kteří na kuře s broskví s pořádnou porcí hranolků nedají dopustit.
Nevábně vypadající katův šleh a španělský ptáček z padesátek
Určitě také nesmíme zapomenout na pikantní klasiku s pikantním názvem, a tou je katův šleh. V devadesátých letech nesměl chybět snad na žádném pořádném menu. I když směs masa nevypadala nijak chutně, stejně si našla spoustu věrných fanoušků.
I přesto, že se historie španělského ptáčka dá vystopovat až do dob panování Rudolfa II., začalo se toto jídlo nejčastěji objevovat právě v devadesátkách. Svou podobu, v jaké jej vídáme dnes pak dostalo v 50. letech minulého století. A pokud se kuchaři či hospodyňce nechtělo jednotlivé plátky s ingrediencemi zamotávat do závitků, byla tu ještě verze rozstřeleného španělského ptáčka, která jistě nikoho neurazí.
Chlebíček jako ryze český vynález
Možná víte, že obložený chlebíček, bez kterého se neobejde žádná silvestrovská oslava je světovou raritou. Jde totiž o „vynález“ z 20. let minulého století patřící lahůdkáři Janu Paukertovi. Jeho rodinný přítel jej totiž pořádal o něco k zakousnutí, co bude sice větší než jednohubka, ale zase o něco menší než chléb. A tak vznikly chlebíčky, které se dají udělat na spoustu různých způsobů.
Pokrmy pro smetánku
Chceme-li se pobavit o pokrmech, které bychom tehdy našli v trochu luxusnějších restauracích, na první místo můžeme dát tatarský biftek. Oblíbeným občerstvením takzvaných lepších podniků byl i krevetový koktejl. S otevřením prvního McDonald ´s ve Vodičkově ulici měli mnozí z nás možnost dát si šťavnatý cheesburger. Během celých devadesátých let jste hovězí burgery různé kvality mohli najít i v dalších restauracích napříč republikou.
Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, iprima