Sladká tečka v podobě krémového dezertu je ideálním zakončením každého pečlivě připraveného menu. V článku níže se podíváme na čtyři druhy světově známých dortů, se kterými by si měl poradit každý šikovný cukrář.
Dort po němž byl pojmenován i slavný román
Za prvním dortem se zastavíme ve Spojených státech, odkud pochází nadýchaný dort Lady Baltimore zdobený bílými pusinkami. Mezi vrstvami vláčného piškotového korpusu najdete krém s ořechy a kandovaným ovocem. Pro zajímavější chuť se do náplně přidávají i fíky, občas také rum nebo brandy. Vznik tohoto dortu se datuje do počátku 20. století a za jeho tvůrkyni je považována jistá Alicia Mayberry, která tento svůj moučník upekla známému spisovateli Owenu Whisterovi. Dort panu Whisterovi zachutnal natolik, že svůj další román pojmenoval právě po něm – Lady Baltimore.
Nejlepší dort na světě pochází z Norska
Dalším pamlskem v řadě je norský dort s trochu složitým názvem Kvæfjordkake, který vytvořily místní hospodyňky. Sami Norové ho označují jako „nejlepší dort na světě“. Stejně jako u předchozího dortu, i zde je základem piškotový korpus. Tento se však plní vanilkovým krémem. Povrch zdobí pusinky z bílkového sněhu a plátky pražených mandlí.
I rudý samet a kolibřík mohou být lahodnými dezerty
Z Norska se nyní přemístíme znovu do Ameriky za dortem jménem Red Velvet (v překladu „červený samet“). Recept na tento zákusek údajně vycházel z Ďáblova dortu, který byl oblíbeným ve viktoriánské Anglii. Pro jeho korpus byla typická červená barva, která vznikla vlivem chemické reakce kakaa a octa se smetanou, které byly přidávány do mouky. Při nedostatku kakaa si cukráři k červenému těstu vypomáhali šťávou z červené řepy.
Naší sladkou tečkou na konec bude Hummingbird Cake (Dort kolibřík) pocházející z Jamajky, kde vznikl v 60. letech minulého století. Své jméno si vysloužil díky tomu, že právě kolibřík je na Jamajce národním ptákem. Do korpusu „kolibřího dortu“ se vedle mouky, cukru a oleje přidává také ananas, pekanové ořechy, skořice a banány. Náplní je vanilkový krém, kterým se potírá vršek i strany dortu. Následně se ozdobí pekanovými ořechy.
Recept, který zvládne každý
Chcete-li ochutnat jeden ze světově proslulých dortů, můžete vyzkoušet jamajský Dort kolibřík.
Ingredience na korpus:
- 3 šálky hladké mouky
- 2 šálky cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžička skořice
- 3 vejce
- 1 a půl šálku oleje
- 1 a půl lžičky vanilkového aroma
- 1 plechovka ananasu
- 4 zralé banány
- 1 šálek pekanových ořechů (dají se použít i vlašské)
Ingredience na krém:
- 450 g krémového sýra popř. tvarohu nebo zakysané smetany
- ¾ šálku másla
- 5 šálků moučkového cukru
- 1 lžíce mléka
- 2 lžičky vanilkového aroma
- 1 špetka soli
Postup:
Nejprve si předehřejeme troubu na 150 °C, kde na plech rozprostřeme nasekané pekanové ořechy, které zde pražíme po dobu 8 minut. Po upražení ořechy vytáhneme a zvýšíme teplotu v troubě na 180 °C. Připravíme si vymazanou dortovou formu, kterou můžeme vystlat pečicím papírem, aby nám hotový korpus šel snadno vyklopit. Do velké mísy nasypeme mouku, jedlou sodu, cukr, skořici a sůl. Do menší mísy dáme zbylé ingredience (tj. vejce, olej, vanilkové aroma, zhruba šálek a půl opražených pekanů – zbytek si ponecháme na zdobení, rozmixovaný ananas a rozmixované banány- nemáme-li k dispozici mixér, stačí ovoce rozmačkat vidličkou. Veškeré ingredience na korpus poté smícháme dohromady a jakmile nám vznikne celistvá hmota, vlijeme ji do dortové formy, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 25-30 minut. Zda je korpus již hotový, poznáme podle vpíchnutého párátka – pokud jej vytáhneme ven čisté, znamená to, že korpus není syrový ani uvnitř a můžeme ho bez obav vyndat.
Pro výrobu krému si vezmeme větší mísu v níž dohromady ušleháme krémový sýr a máslo. Po vyšlehání těchto dvou přísad přidáme mléko, sůl, vanilkové aroma a moučkový cukr a znovu vyšleháme.
Vychladlý korpus podélně rozkrojíme, nejlépe na tři stejné části, které potřeme krémem. Stejně tak jím potřeme i vrch a boky korpusu kolem dokola. Vezmeme zbylé pekanové ořechy, kterými vršek dortu ozdobíme.
Před podáváním se doporučuje nechat zákusek alespoň půl hodiny chladit v lednici, aby se při krájení nerozpadal.
Foto: Shutterstock (dort Red Velvet), zdroj: SallysBakingAddiction, TasteAtlas, NorthWildKitchen