Itálie je známá pro svou výtečnou kuchyni. Pizza, těstoviny, mořské plody, ale i dezerty jako je Tiramisu, Panettone, zmrzlina nebo Panna cotta. Mezi Italy je ale oblíbený i dvouvrstvý dort, který se připravuje z odpalovaného těsta a plní se jemným krémem. Tento moučník je nejen lahodný, ale také snadný a rychle hotový. Chcete si ho připravit také?
Specifika italského dortu
Celý proces přípravy dortu spočívá v tom, že vytvoříte husté těsto, které rozdělíte na dva díly a upečete. Po upečení nanesete vrstvu žloutkového krému mezi tyto korpusy. Podobné dezerty najdete i v jiných kuchyních. Ve Francii se takovému dortu říká Mille-feuille a v Polsku Karpatka. Ten italský je ale jedinečný tím, že neobsahuje pudinkový prášek a přesto krém drží pěkně pohromadě.
Jak na přípravu dortu
Nejprve je potřeba si připravit odpalované těsto. V hrnci si rozehřejte 80 gramů másla a přilijte k němu 100 mililitrů vody, 100 mililitrů mléka a přisypte půl lžičky soli. Míchejte, dokud se sůl nerozpustí. V jiné nádobě smíchejte 150 gramů hladké mouky se lžičkou prášku do pečiva a nasypte tuto směs do hrnce k ostatním surovinám. Pečlivě míchejte, dokud vám nevznikne husté těsto. Vypněte hořák a hrnec odstavte. Těsto nechte úplně vychladnout. Jakmile těsto vychladne, vmíchejte do něj pečlivě 4 vejce. Těsto poté rozdělte na dvě stejné části. Tyto části postupně upečte v dortové formě v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Po dvaceti minutách by měl být korpus upečen.
Připravte si žloutkový krém
Žloutkový krém si připravíte tak, že dvě vejce smícháte se 150 gramy cukru krystal, 100 gramy hladké mouky a půl litrem mléka. Tuto směs zahřívejte na sporáku za stálého míchání. Po dosáhnutí bodu varu, stáhněte plamen hořáku na minimum a krém usilovně míchejte ještě tři minuty. Po vychladnutí zašlehejte do krému 180 gramů másla a dort zkompletujte. Na jeden korpus rozetřete žloutkový krém a poté přiklopte druhým dílem, nechte v lednici chladit alespoň dvě hodiny.
Foto: Shutterstock, zdroj: jidlo, TheSpruceEats