Pomazánky jsou takové české dědictví. Jsme na nich prakticky odkojeni od školky, kdy je absolutně nenávidíme, a postupem života se k lásce k nim pomalu propracováváme. Připomeňte si některé legendární pomazánky z dob socialismu.
Domácí šunková pěna
Kupovaná šunková pěna byla skvělá, ale na tu domácí neměla.
- 150 g šunky
- 50 g másla
- 5 lžic smetany ke šlehání
- ½ lžičky hořčice
- špetka mleté papriky
- špetka bílého pepře
- sůl
Šunku nakrájíme na kostičky a rozmixujeme (umeleme v mlýnku na maso). Přidáme máslo, smetanu a hořčici. Dochutíme kořením a opět prošleháme, necháme vychladit.
Liptovská pomazánka
Na výrobu 1 kila pomazánky si nachystáme tyto suroviny.
- 120 g másla
- 680 g tvarohu
- 1 větší cibule
- 50 ml mléka
- špetka mleté papriky
- sůl
Vyšleháme máslo, ve šlehání pokračujeme a přidáváme prolisovaný tvaroh, nadrobno nakrájenou cibuli, mletou papriku, sůl a mléko.
Pomazánka se sardinkami
Na 1 kg pomazánky si připravíme suroviny.
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g másla
- 150 g sardinek v oleji
- 100 ml mléka
- 1 malou cibuli
- sůl
- 2 vejce
Tvaroh, máslo a sardinky vyšleháme, postupně přiléváme mléko. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, natvrdo vařená rozkrájená vejce. Lehce zamícháme.
Svačinový krém
Název pomazánky z mleté uzeniny s kousky cibulky. Možná si ho budete pamatovat.
- 800 g kabanosu
- 150 g másla
- 2 cibule
- pepř
- sůl
Kabanos oloupeme a umeleme v mlýnku na maso (rozmixujeme). Vyšleháme s máslem a drobně nakrájenou cibulkou, nakonec dochutíme solí a pepřem.
Paštiková pomazánka
Paštiková pomazánka je díky máslu o něco jemnější a samozřejmě pomazánkovější než klasická paštika. A výroba je velmi jednoduchá.
- 700 g játrové paštiky
- 290 g másla
- sůl
- paštikové koření (můžeme vynechat)
Vyšleháme změklé máslo a přišleháme do něj paštiku. Na závěr osolíme, případně dokořeníme.
Foto: Shutterstock, zdroj: makova-panenka, toprecepty, Apetitonline