Potraviny jsou stále dražší a dražší, proto se někdy vyplatí si vyrábět svoje vlastní. Výhodou je nejen nižší cena, ale i fakt, že víte z čeho váš hotový produkt pochází. Co takhle si vyrobit oblíbený balkánský sýr? Jedná se o druh, který vyniká svou zářivě bílou barvou a výraznou slanou chutí. Je vhodný nejen do salátů, těstovin, ale například i pro dochucení polévek.
Feta nebo sirene
Balkánský sýr dostal název podle balkánského poloostrova. Zatímco v Řecku jej najdeme pod názvem feta, v Bulharsku dostal název sirene. V obou zemích se pak tyto sýry liší použitým druhem mléka. Pro výrobu sýru feta se používá mléko kozí nebo ovčí. Pro sirene se používá kravské, kozí, ovčí nebo jejich kombinace.
Začněte nálevem
Při výrobě vlastního balkánského sýru si nejprve vyrobte slaný nálev. Pro kontrolu hustoty nálevu vám postačí obyčejné slepičí vejce, které umístíte do neprůhledné nádoby, v níž také budete uchovávat i samotný sýr. Před vložením nezapomeňte vejce pořádně umýt.
Nádobu naplníte vlažnou vodou, kam postupně přisypete sůl, dokud z vejce neuvidíte pouze jeho špičku. Takto máte jistotu, že je nálev připraven akorát.
Pro výrobu používejte vždy čerstvé mléko. Pokud byste vybrali mléko trvanlivé, nemuseli byste dosáhnout požadovaných výsledků.
Chcete-li použít mléko čerstvě nadojené, nesmíte zapomenout na pasterizaci, abyste jej zbavili nežádoucích mikroorganismů. Pro ošetření takového mléka stačí ohřev na 65 °C po dobu 30 minut.
Poté je třeba mléko připravit na „očkování“. Začněte zahřátím (popřípadě zchlazením) mléka na 30 °C a přidejte trochu zakysané smetany.
Přidejte syřidlo
Příprava sýra se samozřejmě neobejde bez syřidla. To snadno seženete v internetovém obchodě. Do mléka jej přidejte v poměru 1 ml syřidla na 1 l mléka. Ideální postup je smíchat trochu syřidla s vodou a pak jej přimíchat do mléka. Hotovou směs dáte vařit. Následně by vám vysrážením měla vzniknout celistvá a elastická hmota, kterou necháte ještě 20 minut odpočívat. Správně vysrážená hmota by se po kontrole zabodnutím prstu měla vrátit zpět na místo. Pokud se tomu tak neděje, nechejte ji ještě odpočívat. Jakmile dosáhne sýřenina požadované konzistence, pokrájejte ji nožem na stejně velké kostky ve velikosti cca 5 cm. Poté ji opět zahřejte na 40 °C. Přitom hmotu krájejte a promíchávejte, dokud vám nevzniknou zrna. V tuto dobu hmotu z plotny sundejte a nechejte odpočívat po dobu 15 minut. Pokud nemá sýřenina požadovanou konzistenci, je třeba ji ještě prohřát a nechat zrát.
Zbavte sýr přebytečné vody
Obsah hrnce, v němž se sýr připravoval, přeceďte přes síto s plátnem nebo utěrkou. Celkově by se měl hotový sýr nechat odkapávat po dobu 12 hodin. Po každých dvou hodinách jej otáčejte. Abyste se zbavili přebytečné vody, je vhodné sýr při odkapávání něčím zatížit. Jakmile budete se vším hotoví, vložíte sýr do připraveného roztoku.
Rychlý recept s použitím tvarohu
Pro výrobu sýra je tu zde ještě o něco snadnější verze. Stačí si vzít 250 g tvrdého tvarohu, který ponoříte do nádoby s 1 litrem vlažné vody. Do vody nasypete 6 až 7 polévkových lžic soli. Nádobu pak pevně uzavřete a necháte v ní směs uzrát po dobu 5 dní. Po uplynutí této doby je sýr hotov. Můžete si jej pak dochutit pepřem nebo bylinkami.
Foto: Shutterstock, zdroj: thespruceeats, wikiHow