Ztupily se vám nože a každé krájení je pro vás spíše trápení? Nejenže tupými noži nic nenakrájíte, ale můžete se i nepříjemně poranit. Pokud nemáte brusku a nechcete nože nosit na profesionální broušení, můžete je nabrousit i jednoduše v pohodlí doma. Z některých tipů vám spadne brada.
Nabruste nože pomocí vaječných skořápek nebo hrnku
Slyšíte o tom poprvé? O to více si tento trik zamilujete. Skořápky nasypte do formiček na led, které zalijete vodou a dáte do mrazáku. Zmrzlé kostky poté vyndejte z formy a nože jimi naostřete stejným způsobem jako při použití brousku. Nože můžete nabrousit i pomocí dna keramického hrnku. Hrnek otočte vzhůru nohama a nožem přetahujte po dnu hrnku, nejlépe po neglazovaných rozích.
Broušení nožů o schod a pomocí koženého pásku
Nože snadno nabrousíte i pomocí betonových nebo kamenných schodů. Přejíždějte noži po povrchu schodu. Pozor ale na správný úchop, nože držte na plocho a v žádném případě do schodů neřežte. Přijde vám, že se na obroušeném noži nachází malé zoubky? Nože můžete dohladit za pomocí koženého pásku. Pásek chyťte pevně do ruky, přitlačte k němu ostří nože a táhněte dolů. Po několika tazích se ostří nože vyhladí.
Jak nabrousit nože mixéru
Ztupily se vám nože v mixéru? Na jejich nabroušení použijte i staré známé vaječné skořápky. Vaječné skořápky vhoďte do mixéru a ten zapněte. Za okamžik budete mít nože ostré jako břitva a jídlo v mixéru vám opět půjde rozmělnit jedna radost. Rozmixované skořápky od vajec ale nevyhazujte, využijete je třeba na hnojení rostlin. Na broušení nožů v mixéru vám ale poslouží i další finty. Nože skvěle nabrousí i suchá rýže, kterou nasypete do mixéru a ten zapnete. Dobrou práci odvede i brambora. Bramborový škrob má totiž překvapivé brusné vlastnosti. Pokud bramboru necháte několik minut mixovat, uvidíte, že nože budou mnohem ostřejší.
Foto: Shutterstock, zdroj: Lohmann-breeders, thekitchn, seriouseats