Chystáte se nastrouhat mrkev, sýr nebo okurku, ale zdá se, že vaše struhadlo vypovědělo svou službu a potraviny vám nejdou jednoduše nastrouhat tak jako dřív? Nemusíte ihned běžet do domácích potřeb a kupovat nové. Ušetřete svůj čas i peníze a nabruste struhadlo jednoduše a v klidu domova. Jak na to?
Nabruste struhadlo během okamžiku
Tupé struhadlo jednoduše nabrousíte za pomoci brusného papíru a vody. Smirkový papír namočte vodou a několikrát jim přejeďte po hranách struhadla. Tuto činnost vykonávejte alespoň minutu, poté by už mělo být struhadlo dostatečně ostré. Po nabroušení důkladně omyjte struhadlo vodou a čistícím přípravkem, ať odstraníte veškeré nečistoty a případné kousky brusného papíru. Zamezíte tak tomu, aby se uvolnily během následující přípravy jídla.
Alternativní způsoby broušení struhadla
Struhadlo můžete nabrousit i jinými způsoby. Hodí se k tomu například alobal. Část alobalu zmuchlejte do kuličky a rychlými tahy jím po struhadle přejeďte. K nabroušení by to mělo stačit. Kutilům se jistě bude zamlouvat metoda, kdy struhadlo nabrousí pomocí hřebíku. Najděte hřebík, který naprosto padne do otvorů struhadla. Špičku hřebíku strčte do jednoho otvoru a zatlačte, poté ho potáhněte nahoru a dolů. Takto postupujte se všemi otvory.
Foto: Freepik
Ztupení struhadla můžete předejít
Na ztupení struhadla má vliv velké množství faktorů, ale investované peníze do co nejkvalitnějšího struhadla v tom hlavní roli nehrají. Důležité je především to, jak se o struhadlo staráte. Nedělá mu totiž dobře přílišné vlhko, horká voda, ani přímý kontakt s ostatním kovovým nádobím. Struhadlo proto myjte nejlépe v ruce vlažnou vodou a jemným mycím prostředkem. Po umytí ho co nejdříve osušte, abyste zabránili případné korozi. Struhadlo zároveň neskladujte položené mezi ostatními kuchyňskými pomůckami, protože se jeho ostré hrany mohou třením o další materiál rychleji otupit. Potraviny, které ulpěly v dírkách struhadla vymyjte okamžitě a nesnažte se je dostat ven vidličkou nebo nožem, čímž byste struhadlo také mohli rychleji ztupit.
Foto: Freepik, zdroj: thorsfork, cranberryislandkitchen