Klasických pomazánek má každý domácí kuchař ve svém repertoáru sice spoustu, ale vždy přijde chvíle, kdy se začíná porozhlížet po nějakém novém a zajímavějším receptu. S létem přichází velká úroda rajčat, proč si tedy nepřipravit chutnou a zároveň osvěžující pomazánku právě z nich?
Plno vitaminů a minerálů
Rajčatovou pomazánkou nezískáte jen dobrý pokrm pro studenou i teplou kuchyň, ale zároveň se jedná o nálož zdraví prospěšných látek. Rajčata jsou v první řadě bohatá na vitaminy skupiny B, provitamin A a vitamin C. Z minerálních látek je to fosfor, jód, měď, vápník, draslík a železo. Konzumací rajčat snižujete obsah „špatného“ cholesterolu v krvi a čistíte ledviny. Kromě jiného mají tyto červené plody schopnost ochlazovat tělo, což je o důvod více, proč si jich v létě dopřát co nejvíc.
Rychlé a jednoduché
Jedná se o recept, ve kterém není příliš mnoho surovin, čímž se řadí mezi ty s nimiž si snadno poradí každý.
Ingredience:
- 6 rajčat
- 250 g jemného tvarohu
- 2 lahůdkové cibulky (nebo 2 středně velké cibule)
- 50 g balkánského sýra
- bylinky dle chuti
- sůl
- pepř
Postup:
Rajčata nakrájejte na malé kostičky, přidejte tvaroh a obojí pořádně promíchejte. Poté si najemno pokrájejte lahůdkovou cibulku (popřípadě cibuli) a nastrouhejte balkánský sýr. Vše přimíchejte do směsi rajčat a tvarohu. Pomazánku dochuťte pepřem, solí a bylinkami – ideální je jistě bazalka nebo oregano.
Samotný recept můžete obměnit použitím natvrdo uvařených vajec na místo tvarohu – těchto je třeba 5 kusů. Postup zůstává stejný s tím rozdílem, že nakonec do pomazánky dodáte 7 lžic majonézy.
Foto: Shutterstock
Pár tipů na závěr
Vzhledem k tomu, že jsou rajčata vcelku bohatá na šťávu, může být výsledná konzistence pomazánky trochu řídká. Pokud tomuto chcete předejít, stačí rajčata scedit ještě před tím, než je smícháte s ostatními ingrediencemi. Někdy pomůže i orestování na olivovém oleji. Vadí-li vám slupky, jednoduše rajčata spařte v horké vodě – takto půjdou snadno oloupat.
Rajčatovou pomazánku nemusíte jíst tradičně jen s pečivem. Může být také vynikajícím dipem ke grilovanému masu.
Foto: Shutterstock, zdroj: vareni, bylinkyprovsechny, food52