Mák je plodina, která v sobě ukrývá velké množství výživných látek. Obsahuje totiž vitamin B, E, vlákninu, vápník, hořčík, železo, zinek a měď. Díky této kombinaci je mák zdraví prospěšný především pro lidi trpící kardiovaskulárními chorobami, osteoporózou i depresí. Z máku se také vyrábí opium, nemusíte se ale bát, že byste omamné látky přijímali pojídáním makových buchet. Opiové alkaloidy se totiž nachází v nezralé makovici a ve stonku, nikoliv v semínkách máku. Pokud tedy chcete připravit vláčný moučník, na kterém si pochutná celá rodina, maková bábovka je sázkou na jistotu. Znáte variantu s ovocem? Ukážeme vám, jak ji můžete připravit.
Ingredience na přípravu bábovky
V dřívějších dobách byl mák považován za obřadní pokrm, který se jedl při významných událostech. Makovou bábovkou tak uctíte i vzácnou návštěvu. Mák je nasládlý, sytý a plný vitamínů a minerálů. Společně se šťavnatým ovocem tak vytvoří dokonalou kombinaci. Na přípravu makové bábovky budete kromě máku potřebovat i vajíčka, cukr, máslo, smetanu na šlehání, hladkou mouku, prášek do pečiva a směs lesního ovoce.
Foto: Shutterstock
Jak na přípravu bábovky
Aby byla bábovka vláčná a chuťově lahodná, je přesný poměr ingrediencí velmi důležitý. Nejprve proto vyšlehejte šest žloutků s 300 gramy krupicového cukru a postupně přimíchejte i 180 gramů změklého másla a 250 mililitrů smetany ke šlehání. V jiné misce vyšlehejte sníh ze zbývajících šesti vaječných bílků a opatrně ho vmíchejte do předchozí směsi. Poté přidejte 450 gramů hladké mouky, kypřící prášek do pečiva, 200 gramů mletého máku a balíček rozmrazené směsi lesního ovoce. Toto těsto poté nalijte do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečte v troubě rozpálené na 180 °C zhruba jednu hodinu. Po upečení bábovky vyklopte a pocukrováním jí dodejte sladký kabátek. Tak a máte hotovo. Bábovku můžete podávat třeba k čaji o páté.
Foto: Shutterstock, zdroj: NYTimes, cooklikeCzechs