Jablečný štrúdl je oblíbený zákusek podávaný k odpolední kávě. Ale věřte, že není štrúdl jako štrúdl. Recept na ten nejlepší, pravý vídeňský štrúdl představili Nick Malgieri, světoznámý kuchař a pekař, který napsal řadu kuchařek a získal významná ocenění, společně s Marthou Stewart, americkou obchodnicí, spisovatelkou a televizní moderátorkou známou pro své bestsellery, časopis a zájem o vaření a domácnost.
Příprava těsta
- 1,5 hrnku mouky
- půl lžičky mořské soli
- 1 vejce
- 1 lžíce rostlinného oleje
- voda
Mouku řádně promícháme se špetkou soli v samostatné mísy. Tekuté suroviny smícháme zvlášť. Do odměrky rozklepneme jedno větší vejce, přidáme lžíci rostlinného oleje a přilijeme trochu vody. Zamícháme a přilijeme k mouce se solí. Důkladně promícháme a dáme na pár minut do mixéru, který nastavíme na 2. stupeň míchání.
Mezitím si připravíme misku, do které nalijeme trochu oleje. Jakmile je těsto hotové, uděláme z něj placku, vložíme do misky vymazané olejem, překryjeme potravinářskou folií a necháme při pokojové teplotě odstát alespoň hodinu, ale klidně i celou noc.
Příprava náplně
- voda
- jablka
- ½ hrnku cukru
- ½ hrnku rozinek
- skořice
- ¾ hrnku nasekaných vlašských ořechů
- strouhanka
Několik jablek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Konečné množství by mělo naplnit jednu větší mísu. Do kastrolu nalijeme trochu vody, vsypeme jablka, přidáme půl hrnku cukru, půl hrnku rozinek a lžičku skořice. Začneme vařit. Jakmile jablka uslyšíme prskat, snížíme plamen a zakryjeme poklicí. Zhruba po 10 minutách zkontrolujeme, kolik vody se vypařilo, chvíli vaříme odkryté a zase zakryjeme. Celý proces trvá 20 až 25 minut a výsledkem jsou vodou nasáklá, vláčná jablka. K nim nakonec přidáme tři čtvrtě hrnku nasekaných vlašských ořechů. Náplň vylijeme na plech nebo do větší mísy a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Foto: Shutterstock
Rozválení těsta – klíč k úspěchu
Pověra praví, že těsto na štrúdl by mělo být tak tenké, aby přes něj pravá hospodyňka mohla číst manželovi noviny. Proto jej válíme na pláténku, které hojně posypeme moukou. Také těsto svrchu mírně posypeme. Vyválíme válečkem na velký plát, ten potřeme mašlovačkou olejem, aby zůstal vláčný a nevysušoval se. Nyní těsto zvedneme a pomocí našich dlaní sevřených v pěst (palce dovnitř) začneme těsto natahovat. Na názornou ukázku se můžete podívat ve videu uvedených ve zdrojích dole pod článkem.
Finální fáze
Až bude těsto dostatečně natažené, vrátíme ho na pracovní desku a urovnáme. Cca 10 cm od spodní linie začneme na těsto v jedné úrovni nakládat strouhanku a náplň. Pak štrúdl zavineme (pomocí plátýnka-ukázka opět ve videu), přemístíme na plech, potřeme rozpuštěným máslem a celou vrchní stranu nastříháme nůžkami místo klasického propichování vidličkou. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C přibližně půl hodinky.
Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube, Apetitonline, CulinaBotanica