Není paštika jako paštika. Levné, zpracované cosi, co najdete v regálech samoobsluh, za paštiku nepovažujte a rozhodně ji nenabízejte návštěvám. Raději obětujte pár minut v kuchyni a vykouzlete paštiku chuťově bombastickou a zdravotně nezávadnou. Jak na to?
Ingredience
- 600 g kuřecích jater, odblaněných a očištěných
- 150 g šalotky nakrájené na půlkolečka
- 200 g másla
- 100 ml bílého portského nebo jiného dezertního vína
- 25 ml bílého vinného octa
- 1 lžíce hladkolisté petrželky nakrájené najemno
- 1 lžíce lístků tymiánu nakrájených najemno
- 2 sardelkové řezy, bez kosti, utřené
- rozpuštěné sádlo na zalití
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Foto: Shutterstock
Připravujeme domácí játrovou paštiku
Na pánvi necháme rozpustit 50 g másla. Přidáme játra a opečeme je tak, aby zůstala uvnitř růžová a neztvrdla. Třetinu opečených jater nakrájíme na malé kousky. Zbylé dvě třetiny společně s výpekem přendáme do mísy, ve které budeme později paštiku mixovat.
Na nové pánvi si rozehřejeme 25 g másla, nasypeme šalotku a opečeme dosklovata. Opepříme, přidáme polovinu tymiánu, polovinu petrželky a další minutu opékáme. Do pánve nalijeme ocet a necháme ho úplně vyvařit. Zalijeme dezertním vínem a necháme projít varem.
V dalším kastrůlku rozpustíme zbytek másla. Do mísy s většími játry a výpekem nasypeme obsah pánve, na které jsme smažili šalotku spolu s kořením a pak také zbytek rozpuštěného másla, přidáme ještě utřené sardelky. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Do hotové směsi nasypeme předem pokrájené kousky jater, zbylé bylinky a sůl. Promícháme vařečkou.
Paštiku rozdělíme do mističek a zalijeme rozpuštěným sádlem. Podáváme s čerstvým pečivem.
Co když nemáme játra?
Pokud játra zrovna nemáte nebo vám prostě nechutnají, nemusíte se držet stranou. Paštiku můžete podobným způsobem připravit také z vepřového, drůbežího nebo králičího masa.
Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, Allrecipes