Sušení je skvělý způsob, jak si uchovat pracně nasbíranou úrodu po dlouhou dobu. Takto se dá naložit i s houbami. Ne všechny druhy jsou však k sušení vhodné. Vedle zpracování nesprávných druhů hub, se můžete dopustit i dalších chyb, kterými si své zásoby zničíte. Je tedy třeba si zapamatovat pár jednoduchých pravidel.
Nesušte babky, pýchavky ani lišky
Mezi houby, na kterých byste si po sušení příliš nepochutnali patří babky, čirůvky, pýchavky, lišky nebo růžovky. Kromě jiného se v babkách mohou při sušení rozmnožit paraziti, kteří vám po konzumaci způsobí vážné zdravotní potíže. Pro sušení jsou ideální zejména hřiby, žampiony, klouzci a křemenáče.
Sbírat do košíku a čistit jen nožíkem
Na sbírání hub je samozřejmě ideální košík. Nepřípustná je igelitka. V ní by se houby zapařily. Při sběru se vyhýbejte houbám červivým. Nesbírejte ani houby napadené plísní – pouhým odkrojením plesnivé části se problému nezbavíte.
Před samotným sušením všechny kusy očistěte nožíkem. Rozhodně houby neomývejte, protože byste v nich jen zvýšili vlhkost, což by vedlo k plesnivění.
Foto: Shutterstock
Sušení v sušičce nebo v troubě
Po očištění je třeba houby nakrájet na tenké plátky (o tloušťce asi 4 mm), buď celé i s nožičkou nebo bez – to je již na vás.
Nejlepší volbou pro sušení je samozřejmě sušička na ovoce. Zde houby jednoduše rozprostřete na jednotlivá síta, nastavíte teplotu v rozmezí od 40 do 50 °C, přičemž po 5 až 8 hodinách bude vše usušeno.
V případě, že nemáte po ruce sušičku, můžete využít troubu. Nakrájené houby rozmístíte na plech s pečicím papírem a nastavíte teplotu na 40° C. Po dvou hodinách teplotu zvýšíte na 50 až 60 °C. Nezapomeňte houby každé dvě hodiny obracet. Případnou přebytečnou vlhkost nasajte utěrkou. Sušení v troubě trvá zpravidla 12 hodin. Plně usušené houby poznáte podle toho, že se lámou a chrastí.
Sušit lze i na niti
Vedle sušičky a trouby se můžete vrátit ke klasickému sušení na niti. Plátky nakrájených hub navléknete na nit jako korálky, které pak rozvěsíte do oken nebo na jiné vhodné místo. Tento způsob sušení trvá několik dní a houby je třeba každou noc uklízet, aby nedošlo k navlhnutí. Nicméně takto alespoň ušetříte za elektrický proud.
Po usušení se houby skladují ve vzduchotěsných skleněných nádobách na chladném a suchém místě, kde vám mohou vydržet i několik let.
Foto: Shutterstock, zdroj: Freshoffthegrid, wikiHow