Ptačí mléko je u nás v Čechách tak trochu zapomenutá cukrovinka. Začala ji vyrábět už roku 1936 ve Varšavě firma Wedel. Recept byl takový, že se smíchá šlehačka, sníh z bílků s cukrem a želatina, případně se přidá chuť (vanilka nebo citron). V chladu se nechá ztuhnout a pěnová hmota, která vznikne, se nakrájí na kvádry a obalí v čokoládě. V SSSR se s jeho výrobou začalo v roce 1967, sladkost se brzy rozšířila do všech zemí. Popularita ptačího mléka byla tak obrovská, že šéfkuchař Vladimir Guralnik začal vyrábět stejně nazvaný dort, který si dokonce nechal patentovat. Podobný dort si můžete upéct i dnes.
Co budeme potřebovat?
Na korpus si připravíme:
- 3 vejce
- 125 g mouky
- 125 g cukru
- 50 g kakaa
- prášek do pečiva
- 30 ml másla
Krém
- 20 ml karamelu
- 5 bílků
- 300 g moučkového cukru
- 15 g želatiny
Čokoládová poleva
- 100 g hořké 50% čokolády
- 70 g másla
Příprava korpusu
Do mísy nasypeme cukr a klepneme tři vejce, rozmixujeme mixérem. Následně přilijeme přepuštěné máslo a ostatní sypké ingredience (mouka, kakao a prášek do pečiva), opět důkladně promícháme nebo ještě lépe rozmixujeme. Těsto s hustou konzistencí přelijeme do pečícím papírem vyložené kulaté dortové formy o průměru 28 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 25 minut. Jakmile těsto vychladne, pomažeme ho domácím (nebo kupovaným) karamelem a necháme odpočívat.
Příprava krému
Bílky s cukrem mixérem společně rozmixujeme do tekuté konzistence. Následně se do směsi přidává cukr, dokud nebude vytvořena hutná, pevná, sladká šlehačka. V tuto chvíli přidáme želatinu. Nalijeme na těsto a pěkně rozetřeme. Nyní dáme dort uležet na zhruba dvě hodiny do lednice.
Velké finále
Nakonec polijeme čokoládovou polevou. Do mikrovlnné trouby dáme na cca minutu až dvě máslo a čokoládu, necháme rozpustit, promícháme a ztuhlý dort polevou polijeme, pěkně rozetřeme.
Foto: Shutterstock, zdroj: cs.wikipedia.org, ireceptar.cz