Uzené maso sice už trochu ztratilo ze své slávy, kdy ho chlapi s hořčicí, křenem a nakládanými okurkami konzumovali k večeři po kilech, nicméně stále ještě patří do české kuchyně a když ho dobře připravíte, budete příjemně překvapeni, jak skvěle chutná. Uzené maso se dá jíst jen tak s pečivem, ale výborně se hodí i k čočce na kyselo, oblíbené je i s knedlíky a zelím nebo bývá podáváno třeba k haluškám. Jak maso správně připravit?
Jak dlouho vařit uzené maso?
Pokud si chcete v obchodě koupené uzené maso uvařit, nesmíte to s dobou pobytu v horké vodě přehnat, jinak ztratí nejen schopnost držet pohromadě, ale také některé ze svých živin a hlavně chuť. Jaký trik použít? Maso si zvažte. Na každé kilo masa počítejte s půl hodinou od doby varu.
S čím vařit uzené maso?
Maso v hrnci nenechávejte samotné. Pokud toužíte po skutečném gastronomickém zážitku, tak k uzenému přijdete další suroviny. Nejprve vložte do kastrolu maso, zalijte studenou vodou, potom přidejte bobkový list, nové koření, česnek, cibuli, kmín a pepř. Maso nesolte, je dostatečně slané samo o sobě. A začněte vařit. Po dovaření máte nejen chutné a měkké maso, ale také vývar, vlastně uzenou polévku, která bezkonkurečně nejlépe chutná s kroupami.
Foto: Shutterstock
Recept na výrobu domácího uzeného
Uzené maso si doma můžete vyrobit několika způsoby, ten nejméně náročný je tzv. nakládání na sucho. To znamená, že maso pořádně nasolíme a necháme odležet.
Maso na uzení pořádně posolíme, sůl do něj navíc zapracujeme i prsty. Na 1 kg masa použijeme 20-25 g 2-2,5 % soli. Kdo má chuťové buňky rozmlsanější, může ještě okořenit česnekem, bylinkami, bobkovým listem nebo jalovcem. Nasolené maso uložíme do čisté vzduchotěsné nádoby, dá se použít také potravinářská folie. Maso uskladníme při teplotě do 2 °C. Uzené bude hotové za jeden až dva týdny.
Foto: Shutterstock, zdroj: grilovani, foodinaminute, BBCgoodfood