Mrazák je nedocenitelným pomocníkem v každé moderní domácnosti. Aby nám mohl dobře sloužit, je třeba o něj pravidelně pečovat. A to zejména, pokud se objeví námraza. Ta nejenže zmenšuje prostor pro ukládání potravin, ale navíc zvyšuje spotřebu energie namáháním kompresoru. Proto je dobré se spolehnout na osvědčené tipy, které nám mnohdy otravné odmrazování co nejvíce usnadní.
Příčina a následky
Čím častěji otevíráme dvířka mrazničky, tím více se do ní dostává teplo a vlhkost a její vnitřní prostor je tak náchylnější ke tvorbě vrstev ledu. Tyto pak blokují ventilátor a teplotní senzory. Bohužel to není jen výkon mrazáku, na kterém se námraza podepisuje. Krystalky ledu mohou ulpět také na uložených potravinách a námraza se tak vytvoří i na nich, čímž dochází k jejich znehodnocování.
Jak postupovat při odmrazování
V první řadě mrazák odpojte ze sítě a všechno v něm uložené přemístěte do lednice. Nemáte-li v lednici dostatek místa, zabalte potraviny do několika vrstev novin a překryjte je dekou – díky tomu si uchovají nízkou teplotu po několik hodin. Při odmrazování je třeba se vyzbrojit větším množstvím hadrů nebo starých osušek, případně lavorem.
Ideální je nechat led, aby se roztál sám od sebe. Pokud však potřebujete proces rozmrazování urychlit, pomůže vám obyčejný hrnec s horkou vodou, který do mrazáku vložíte. Jen co všechen led roztaje, je ideální mrazák umýt mýdlovou vodou. Rovněž můžete použít roztok vody a jedlé sody – stačí jedna lžíce sody na čtyři šálky vody.
Před zapojením je třeba dokonale vysušit celý vnitřek mrazničky včetně jejího příslušenství jako jsou mřížky nebo šuplíky. Jakákoliv vlhkost je předstupněm dalších vrstev ledu.
Potraviny byste měli umisťovat zpět v době, kdy je v mrazáku běžná teplota (tj. cca -18 °C). Čas, který je potřeba k opětovnému zchlazení se odvíjí od doby, po kterou byl mrazák odpojen. Záleží také velikosti a typu spotřebiče.
Odmrazování mrazáku by mělo probíhat alespoň dvakrát ročně. Pokud to však situace vyžaduje, neváhejte se do akce pouštět častěji.
Foto: Shutterstock
Špatné těsnění nebo příliš mnoho potravin
Pokud se námraza objevuje více, než je zdrávo, je za tím mnoho různých důvodů. Jedním z nich je jistě časté otevírání dvířek. Pokud však mrazák navštěvujete jen zřídka, může být na vině špatné těsnění. Příčinou námrazy je také přeplněnost – příliš velké množství uložených potravin brání rovnoměrné distribuci teploty, což má za následek právě námrazu i špatné chlazení. Velkou chybou je také ukládání ještě teplých jídel.
Foto: Shutterstock, zdroj: Maytag, Whirlpool, Cleanpedia