Připravíte-li si francouzské brambory podle českého receptu, vykouzlíte sobě a svým blízkým vynikající pokrm. Výhoda pro vás? Je to velmi jednoduché a levné jídlo.
Francouzské brambory, které se připravují v českých kuchyních, ve francouzských domácnostech ani restauracích rozhodně nikdy neuvidíte. Francouzi sice rádi zapékají jakoukoliv zeleninu, ale používají trochu jiné ingredience. Jejich způsob zapékání se vžil pod názvem gratin a určitě jste se už s pojem gratinované brambory nebo gratinovaná zelenina setkali. Zpět ale k našim francouzským bramborám. V čem jsou tak skvělé?
Jeden recept ze sta
Na “českých” francouzských bramborách je nejlepší variabilita ingrediencí. Můžete do nich přimíchat cokoliv, co se k bramborám hodí a co zrovna máte po ruce. Není tedy potřeba žádný velký nákup ingrediencí, což také dost snižuje cenu tohoto pokrmu. V Každé domácnosti se tedy můžete setkat s úplně jinými chutěmi francouzských brambor.
Další výhodou tohoto jídla je, že jeho příprava nezabere moc času. Všechno smícháte dohromady a šup s tím do trouby. Po poměrně krátké době je oběd nebo večeře hotová. My vám přinášíme jeden recept ze sta. A nezapomeňte, že si ho můžete s klidem přizpůsobit vašim chutím.
Foto: Freepik
Co budete potřebovat na francouzské brambory
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 300 g uzeného masa
- 2 vejce
- 200 ml smetany
- olej, sůl, kmín a pepř
Oloupané brambory nakrájejte na plátky, uzené maso na kostičky, cibuli a česnek najemno. Přidejte kmín, sůl a pepř. Smíchejte a vložte do pekáče vymazaným olejem. Pečte při 180 °C cca 35 minut. Po uplynutí této doby zalijte zapečené brambory směsí, kterou získáte smícháním smetany a vajec se špetkou soli. Za dalších 35 minut máte hotovo.
Čím brambory ozvláštnit?
Uzené maso má v pokrmu skvělou chuť, ale někdo ho nemusí. Můžete dát šunku nebo jiný druh salámu. Do brambor můžete přidat zelený hrášek nebo červenou papriku. Skvěle se bude hodit i sýr jakéhokoliv druhu. Fantazii se meze nekladou.
Foto: Shutterstock, zdroj: Albert, Korenizivota