Skladujte brambory tak, aby vám až do jara nevyklíčily a nezcvrkly se

Máte rádi brambory, ale vždy vám brzy zplesniví, vyklíčí nebo se zcvrknou? Možná je špatně skladujete. Dodržujte zásady správného skladování brambor, nebo kupujte vždy jen takové množství, které rychle spotřebujete.

Brambory jsou skvělým zdrojem vitamínu C a patří mezi naše nejoblíbenější přílohové jídlo. Dá se připravit na spoustu způsobů a jejich příprava je snadná. Pokud máte doma velkou zásobu brambor, naučte se je skladovat tak, aby vám dlouho vydržely čerstvé. Jak na to?

Začněte správným výběrem

Před samotným skladováním brambor věnujte pozornost jejich výberu. Nejlepší je brambory kupovat u farmářů, ale ne každý má tu možnost. I brambory z obchodu vám mohou dlouho vydržet, pokud je dobře uskladníte a vyberete ty správné kusy. 

Kupujte vždy jen takové brambory, na které vidíte. Takže neberte žádné pytle, do kterých není vidět. Brambory by neměly být naseknuté nebo jinak poničené a už vůbec ne mokré. Pokud mají klíčky, rovnou je přejděte. Klíčky do jednoho centimetru se sice mohou odkrojit a takové brambory se dají jíst, ale brambory s klíčkama nad jeden centimetr už ne. Obsahují jedovatý solanin, který může způsobit bolest hlavy, křeče v žaludku nebo zvracení.

Foto: Shutterstock

Základem je tmavé a vlhké místo

Pokud máte brambor více, než dokážete včas zpracovat, uskladněte je v tmavé a vlhké místnosti. Ideální je sklep s teplotou okolo 4 °C a vlhkostí vzduchu 80-90 %. Vy, kteří sklep nemáte, vyberte pro uskladnění nejchladnější místo, které najdete. Na lednici ale zapomeňte, tam brambory za žádných okolností nepatří.

Nikdy je nenechávejte v uzavřených pytlích, nejlepší jsou bedýnky. Vyzkoušet můžete i papírové pytle a krabice. Rozhodně se ale vyhněte plastu, kde navlhnou a zplesniví. Brambory kontrolujte a špatné kusy vždy vyhoďte. 

Místo, kde máte brambory uskladněné, často větrejte. Snadno se může stát, že vám začnou plesnivět zdi z vlhkosti, která se z nich odpařuje.

Foto: Shutterstock, zdroj: Lovepotatoes, wikiHow