Udělejte si vynikající domácí chléb. Je to tak jednoduché, že to zvládne i děcko

Pečení domácího pečiva přichází do módy. Je to relativně snadné, zdravé, chutné a pokud seženete dobrou a levnou mouku, tak i finančně dostupné. Z receptu, který naleznete níže, můžete upéct jak klasický chleba, tak klidně pizzu nebo třeba skořicové či pizza šneky. Jde o vynikající, jednoduché, univerzální těsto.

Co budeme potřebovat?

  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky cukru (nejlépe hnědého, ale můžete použít i bílý) nebo medu
  • 1 a 1/3 hrnku teplé vody
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 vejce
  • 3 hrnky mouky (můžete použít speciální mouky, ale klidně postačí i obyčejná hladká)

Výroba těsta

Do mísy přidáme 2 lžičky sušeného droždí, 2 lžičky cukru nebo medu a přilijeme 1 a 1/3 hrnku teplé vody. Voda by měla být tak akorát teplá, ne příliš horká. Teplá voda aktivuje droždí, příliš horká ho zabíjí. Promícháme a pak přidáme ještě jednu lžičku mořské soli a rozklepneme jedno vejce. Nyní směs důkladně promícháme a pak přisypeme 3 hrnky mouky. Nejdříve opět promícháme a pak se pustíme do hnětení těsta rukama.

Hnětení

Ze začátku bude těsto lepivé, nicméně pokud by tento stav přetrvával, posypte trochou mouky vál nebo kuchyňskou linku, těsto na ni vyklopte a pokračujte v hnětení na pracovní desce. Rukama je třeba důkladně hníst 3 – 4 minuty.

Foto: Shutterstock

Dvojí kynutí

Jakmile je těsto dostatečně hladké a hebké, uděláme z něj bochánek, vrátíme do mísy a zakryjeme čistou utěrkou. Teď si zapneme troubu na 180 °C, necháme běžet 2 – 3 minuty a pak vypneme! Do rozehřáté trouby šoupneme těsto v míse zakryté utěrkou a necháme kynout zhruba jednu hodiny, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Po uplynutí této doby přendáme těsto do formy na chleba a necháme ještě jednou zakryté kynout, tentokrát 20-30 minut.

Pečení

Chléb pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 25-30 minut. Po upečení necháme 15 minut chladnout, vyndáme z nádoby a pak necháme ještě zcela vychladnout.

Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube, Butterwithasideofbread