Stalo se vám už někdy, že jste koupili maso a až doma po jeho otevření jste zjistili, že zapáchá? Pokud nechcete zbytečně vyhazovat peníze, naučte se rozpoznat kvalitní maso už v obchodě.
Klamavé triky
Pouhým pohledem můžete poznat, jestli maso, které právě dáváte do košíku, nebo je vám nabízeno u masového pultu, je kvalitní, či nikoliv. Dejte si ale pozor na triky některých prodejců. Nejlepší samozřejmě je chodit k ověřenému řezníkovi. Ten si na kvalitě svého masa dává záležet a kontroluje ho, protože jinak by přišel o zákazníky. Brzy by v dnešní době plné konkurence mohl zavřít krám. Ne každý má vždy tuto možnost a často tak musí nakupovat supermarketech. I tam můžete narazit na kvalitu. Ale také se může stát, že si domů odnesete maso, které ihned poputuje do koše.
Jak se nenechat oklamat?
Výrobci dnes používají řadu barviv, které zaručí to, že se maso zdá na první pohled krásně čerstvé a šťavnaté. Stejně tak dobře slouží také speciální osvětlení v chladících boxech a lednicích. V nich maso vypadá jako právě připravené. Když ho však vyndáte na běžné světlo, můžete být zklamáni. Z růžového masa se náhle stane maso šedivé. Vždy si proto maso pořádně prohlédněte mimo lednice a boxy na normálním světle. Pokud se vám něco nebude zdát, raději ho nekupujte.
Foto: Freepik
Barva a vůně masa
Pokud kupujete u pultu a maso vám z nějakého důvodu dobře nevoní, neberte ho. Jestli se vám zdá na povrchu mazlavé, odmítněte ho také. U vakuového masa si všímejte barvy. Může být někdy nahnědlé, ale to není kaz. Kazem bývá nažloutlé a namodralé maso.
Přidaná voda
Pohledem také můžete u některých druhů masa zjistit, jestli je maso nastříknuté vodou. Například u krkovice nebo u vepřového boku si můžete všimnout, že je mezi tučnou částí a masem rosol. Znamená to, že je maso nastříknuté, obsahuje hodně vody, aby více vážilo a není solené tradiční cestou.
Magické slevy
Na slevy dnes všichni slyšíme a každý je rád, když něco uloví v akci. Dejte si ale pozor, u čerstvých potravin, jako je právě maso, se to rozhodně nevyplatí. Může to znamenat, že masa má obchod přebytek a potřebuje ho prodat. Ale může to být také tím, že jeho kvalita hodně zaostává. Maso za kouzelně nízké ceny si raději nekupujte a nevařte z něj, jinak si můžete přivodit mnoho zdravotních komplikací.
Foto: Shutterstock, zdroj: cookist, Medium