Kdo by pohrdl čerstvou škvarkovou pomazánkou na křupavém chlebu? Ještě navíc, je-li poctivě vyrobená z doma připravených škvarků? Výroba vlastních škvarků se může zdát pracná, ale naštěstí tomu tak vůbec není a zvládne to opravdu každý. A pro pomazánku samotnou stačí ke škvarkům přihodit jen pár ingrediencí navíc.
Nejdříve si připravíme škvarky
Sádlo (cca 3 kilogramy) si nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce, v němž jej budeme škvařit. Ideální je hrnec s tlustším dnem, aby se v něm obsah nepřipaloval. V hrnci sádlo podlijeme trochou vody. Občas jej promícháme a jakmile začne pěnit, stáhneme teplotu. V tuto chvíli sádlo promícháváme častěji. Zhruba po 90 minutách škvaření získávají škvarky tu správnou zlatavou barvu a vyplouvají nahoru. Hotové škvarky procedíme přes síto. Při cezení musíme být opatrní, protože sádlo je velice horké. Vychladlé sádlo si uložíme nejlépe do sklenic pro další zužitkování (například na smažení) a škvarky použijeme na přípravu pomazánky.
Recept na škvarkovou pomazánku
Pro výrobu domácí pomazánky je nejlepší použít mlýnek. Pokud jej však v kuchyni nemáme k dispozici, stejně dobře poslouží i mixér.
Ingredience:
- 250 g škvarků
- 1 kus vejce
- 1 kus středně velké cibule
- 2 kusy kyselých okurek
- 2 lžíce hořčice
- sůl
- pepř
Foto: Shutterstock
Postup
Vejce uvaříme natvrdo a pomeleme ho v mlýnku společně se škvarky. Obě ingredience promícháme. Nakrájíme cibuli a obě kyselé okurky (obojí najemno), které následně přidáme do směsi. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Použijeme-li dopředu nasolené sádlo, se solí je třeba vyčkat. Vše dokonale promícháme a necháme přes noc ztuhnout, stejně jako sádlo, které jsme získali vyškvařením. Druhý den pomazánku ochutnáme a v případě potřeby přidáme sůl. Podáváme na čerstvém chlebu a na ozdobení můžeme použít jarní cibulku nebo pórek, popřípadě trochu škvarků, které jsme si předtím dali k tomuto účelu stranou.
Foto: Shutterstock, zdroj: ireceptar, toprecepty, english.radio