Snídáte rádi vejce? Připravte si vejce Benedikt podle Radka Kašpárka. Není to až tak složité a výsledek je geniální!
Vejce představují jednu z klasických snídaní v českých kuchyních. Milujeme vajíčka natrvdo, naměkko, nahniličku, vejce míchaná i vaječné omelety. Už jste někdy připravovali vejce Benedikt? Pokud si myslíte, že se jedná o příliš složitý recept, jste na omylu. Vejce Benedikt zvládnete i vy.
Co je vejce Benedikt a odkud se vzal recept
Vejce Benedikt je vlastně ztracené vejce podávané na opečené briošce, na kterou se postupně servíruje list salátu a opečená šunka. To celé se přelije holandskou omáčkou. Zní to báječně, nemyslíte?
Povídá se, že vejce Benedikt, tak jak ho známe, připravil poprvé jeden kuchař v luxusním newyorském hotelu Waldorf Astoria známému burzovnímu makléři, který se jmenoval Lemuel Benedict. Psal se rok 1894. Pan Benedict se večer opil a ráno si vyprosil připravit vajíčka tak, aby mu pomohla zbavit se kocoviny. Kuchař mu připravil toto vejce. Tím údajně vznikl geniální pokrm a jeho jméno.
Recept na dokonalé vejce Benedikt
Na jedné pánvi si opečte briošku a na jiné šunku od kosti. Na holandskou omáčku budete potřebovat tři žloutky. Přidejte k nim sůl a pepř, deci bílého vína a lžíci bílého vinného octa. Míchejte tuto směs metličkou ve vodní lázni, dokud se z ní nestane hustá pěna. Postupně přidejte pět lžic přepuštěného másla a máte hotovo.
Foto: Shutterstock
A teď to nejdůležitější – ztracené vejce
Ztracená vejce bývají výzvou. Nebojte se toho. Uvařte vodu, přidejte lžíci octa a udělejte v ní pomocí metličky vír. Do něj rozklepněte vejce a vařte na slabém plameni 3-4 minuty. Je třeba, aby byl bílek tuhý a žloutek ještě tekutý. Vejce pak vyndejte a nechejte okapat.
Hotové vejce Benedikt se připraví tak, že na opečené briošky dáte plátek listového salátu, opečenou šunku a na ní položíte ztracené vejce. To vše přelijte dostatečným množstvím holandské omáčky. Nechte si chutnat!
Foto: Shutterstock, zdroj: Wikipedia, YouTube