Dokonalá polévka, která zahřeje, to je cibulačka. Recept Zdeňka Pohlreicha na její pravou francouzskou verzi vás nadchne. Jeho cibulačka je snadná a neuvěřitelně lahodná.
Polévka z cibule byla oblíbená už za našich předků. Vždy se jednalo o levné jídlo plné zdraví prospěšných vitamínů. Původní recept vznikl ve Francii, ale i na českých stolech se tato polévka ve svých různých obměnách objevovala často, a to především v zimních měsících. Podávala se jen tak s chlebem. Vy si ji ale můžete připravit jako opravdovou pochoutku.
Luxusní cibulačku zvládne každý
Recept na úžasnou cibulovou polévku představil i český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který dokáže každému jídlu dodat onu delikátní chuť. A tento recept na pravou francouzskou cibulačku považujeme za jeden z jeho nejpovedenějších. Hravě ji zvládne doma připravit každý. I tato cibulačka je levná a výživná, zároveň je rychle hotová a její chuť je navíc delikátní. S přehledem dokonce může být součástí slavnostní tabule.
Na cibulačku Zdeňka Pohlreicha budete potřebovat:
- 4 větší cibule
- 100 ml šumivého vína
- 600 ml drůbežího vývaru
- máslo
- bagetu
- strouhaný sýr (nejlépe Gruyère)
- plátkový sýr
- tymián
- pažitku
- sůl, pepř
- olej (ideálně olivový)
Foto: Shutterstock
Příprava je velmi jednoduchá
Na másle osmažíme do zlatova nakrájenou cibuli. Přidáme sůl a pepř. Na chvíli vypneme plamen a poté nalijeme vývar společně se šumivým vínem. Přidáme pár snítek tymiánu a důkladně provaříme, a to alespoň 20 minut.
Mezitím opečeme na olivovém oleji kolečka baget. Uvařenou polévku nalijeme do misek, na ní poklademe opečené bagety s plátkovým sýrem a ještě lehce posypeme strouhaným. Zdeněk Pohlreich dává sýr Gruyère, což je bezlaktózový švýcarský sýr z nepasterizovaného kravského mléka, který se často používá na sýrové fondue. Misky vložíme na chvíli do předehřáté trouby, aby se sýr jemně roztekl. Posypeme pažitkou a máme hotovo.
Foto: Shutterstock, zdroj: Recepty.eu, Fresh.iprima