V zimě má mnoho z nás chuť na teplé, syté, vydatné jídlo. Jedním takovým je právě hovězí guláš s domácím karlovarským knedlíkem, který si můžete uvařit podle receptu Romana Vaňka, známého kuchaře, autora kuchařských knih, poradce kuchařských soutěží, moderátora, gastronomického poradce a zakladatele Pražského kulinářského institutu.
Ingredience na guláš
- 1 kg hovězí plece
- 1 kg cibule
- 4 lžíce sádla
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky sladké papriky
- 4 bobkové listy
- 1 lžička sušené majoránky
- sůl a pepř
Ingredience na karlovarský knedlík
- 20 starších rohlíků
- 0,5 l mléka
- 100 g másla
- 5 vajec
- 4 lžíce nakrájené plocholisté petržele
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- sůl a pepř
Příprava guláše
Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Maso nakrájíme na cca 4cm kostky. V kastrolu na středním plameni rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli, orestujeme dohněda. Po 10 minutách restování přisypeme drcený kmín. Jakmile cibule zhnědne, stáhneme kastrol z ohně a necháme dalších 10 minut dojít.
Nyní vrátíme kastrol na plotýnku, zvýšíme plamen, přidáme maso, mícháme, restujeme. Jakmile se odpaří všechna šťáva, stáhneme plamen na střední stupeň a dalších 5 minut restujeme dozlatova. Přidáme1 lžičku soli, 1 lžičku mletého pepře, sladkou papriku, bobkové listy, rajský protlak a za stálého míchání 1 minutu restujeme.
Přilijeme vodu, tak aby její hladina dosahovala 1 cm nad orestované maso, řádně promícháme, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen na minimum a dusíme doměkka. Podle potřeby dolíváme odpařenou vodu a občas zamícháme. Jakmile je maso měkké, přidáme majoránku, případně dosolíme a dopepříme, vaříme ještě 5 minut. Nakonec necháme hotový guláš 15 minut odpočívat.
Foto: Shutterstock
Příprava karlovarského knedlíku
Rohlíky nakrájíme na kostky o délce hrany 1 cm. Žloutky oddělíme od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh, žloutky prošleháme s mlékem. Na kastrolku rozpustíme máslo.
V míse smícháme nakrájené rohlíky, mléko se žloutky, rozpuštěné máslo, petržel, sůl, pepř a muškátový oříšek. Zamícháme, a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto položíme na potravinářskou folii a zabalíme do „bonbonu“, ten zabalíme ještě jednou.
Budoucí knedlík vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut. Hotový knedlík vybalíme z folie a necháme 3 minuty odpočívat. Poté nakrájíme na plátky.
Guláš podáváme s domácím knedlíkem a nejlépe s pivem.
Foto: Shutterstock, zdroj: rohlik.cz, cs.wikipedia.org