Kromě hermelínu existují celé variace sýrů vhodné k nakládání. V jedné sklenici jich můžete mít naloženo i více druhů. U výběru sýru ani koření se fantazii meze nekladou. Ale v případě správného naložení je třeba mít na paměti pár pravidel, bez nichž se neobejdete.
Hermelín, feta i balkán
Jak nám prozrazují jídelní lístky českých restaurací, nejčastěji nakládaným sýrem u nás je hermelín. Chutný sýr s lahodným krémovým vnitřkem a bílou plísní na povrchu. Můžete však použít i sýr s modrou plísní, fetu nebo sýr balkánský.
Správné sklenice a dokonalá čistota
Základem samotného nakládání je rozhodně výběr vhodných sklenic. Buď můžete využít šikovné sklenice s těsnícím klipem. Další variantou jsou ty, které mají šroubovací uzávěr. Hodí se na menší kousky, které snadno projdou hrdlem.
Před nakládáním nezapomeňte nádoby i víčka pořádně umýt a nechejte je vyschnout. Jakékoliv cizí těleso nebo i pár kapek vody na dně by mohly zapříčinit rychlou zkázu sýra. To samé platí i v případě, že sklenice nebudou neprodyšně uzavřené. Dokonale čisté by mělo být i náčiní, pomocí kterého manipulujeme se všemi ingrediencemi. Proto si dobře očistěte nejen kleště na sýr, ale i ostatní nádobí, aby se celé vaše dílo nezkazilo.
Při vrstvení sýrů do sklenice s ní jemně klepněte o stůl, abyste se zbavili vzduchových bublinek. Po naložení je třeba nechat naložené sýry ještě 24 hodin při pokojové teplotě. Teprve poté je uložte do chladu. Počkejte alespoň 7 dnů – po této době získají sýry tu správně říznou chuť.
Stará dobrá klasika alias nakládaný hermelín
Ingredience:
- 5 ks hermelínu
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 nakládaný beraní roh
- 2 kusy bílé cibule (pro štiplavější chuť lze použít i šalotku nebo cibuli červenou)
- 1 snítka rozmarýnu
- 3 kuličky nového koření
- 3 kusy bobkového listu
- 400 ml slunečnicového oleje
- 5 kuliček černého pepře
- špetka soli
Postup:
Stroužky česneku utřeme a smícháme v misce společně s paprikou, hořčicí a špetkou soli. Všechny sýry rozkrojíme podélně napůl. Každou půlku pak potřeme jemnou vrstvou pasty z utřeného česneku. Obě poloviny potom spojíme dohromady. Na dno připravené sklenice poklademe pepř, nové koření, jeden bobkový list, část na kolečka pokrájené cibule a část stejně tak pokrájeného beraního rohu. Poté přijde na řadu sýr, na který položíme snítku rozmarýnu a hned na to další kus sýra. Takto postupně vrstvíme, dokud nebude sklenice plná. Přidáme zbylé dva bobkové listy, sklenici po okraj zalijeme olejem a pořádně uzavřeme.
Tip: Nemusíme se bát přidat i na drobno nasekané vlašské ořechy.
Foto: Shutterstock
Nakládaný balkánský sýr
Ingredience:
- 400 g balkánského sýra
- 1 ks papriky kozího rohu
- 1 ks zelené olivy
- tymián
- provensálské koření
- pepř
- česnek (dle chuti)
- sůl
- ocet
- olej (na dolití)
Postup:
Nakrájíme cibuli a červenou papriku. Obojí smícháme v misce, dodáme celý kozí roh a olivu. Vše pokapeme octem, dochutíme provensálským kořením, tymiánem, solí a pepřem. Nesmíme zapomenout přidat česnek. Poté si na kostičky nakrájíme balkánský sýr. Přidáme jej do směsi a promícháme. Vše přemístíme do uzavíratelné nádoby, kterou dolijeme olejem a přikryjeme víčkem. Před konzumací necháme naložený sýr odležet 2-3 dny.
Foto: Shutterstock, zdroj: svet-syru, prozeny, apetitonline, allrecipes