Cibule je při vaření ingrediencí číslo jedna. Do většiny jídel se přidává ve své smažené podobě. Připravte si cibulový základ co nejlépe a vaše pokrmy dostanou zcela nový rozměr.
Každému, kdo vaří, se někdy cibulka spálila. A věřte tomu, že se to děje i ostříleným kuchařům. Mnohdy jsou jídla, která vaříte, složitá a zatímco se vám smaží cibulka, věnujete se přípravě něčeho jiného. Potom už si na ni zavčasu nevzpomenete a vaše cibulka je v tu ránu spálená do černa. Co s tím? Zapomeňte na to, že ji použijete a ty nejhorší kousky z ní vyndáte. V případě spálené cibulky budete muset začít pěkně od začátku a tentokrát lépe. Poradíme vám jak.
Co je zásadní, aby se cibulka nespálila
Nikdy nedávejte cibulku na velký plamen v domění, že si tak vaření uspíšíte. Aby byla cibulka krásně osmažená, křehká a voňavá, potřebuje svůj čas. Musí hnědnout a karamelizovat postupně. Smažte ji na oleji nebo na sádle, nikdy ne na másle, které se připaluje. Použít však můžete přepuštěné máslo, neboli ghí, které má stejné vlastnosti jako sádlo.
Foto: Shutterstock
Jak docílit luxusní omáčky
Bez kvalitního cibulového základu se neobejde žádný guláš, ani hnědá omáčka. Pokud jste milovníci indické kuchyně, i v ní se při přípravě lahodných omáček používá cibulový základ. A cibulová polévka? Tak ty by bez něj ani neexistovala. Jak na to, aby vaše omáčka byla opravdu par excellence?
Důležité je, abyste měli cibule opravdu hodně. Nakrájejte ji na malé kostičky a nešetřete. Během smažení se odpaří voda a objem cibule se sníží. Cibulku vložte až do rozpáleného oleje, ne do studeného. Pokud vám jedna zkušební cibulka začne syčet, je olej, sádlo nebo ghí připraveno. Cibuli promíchejte a na mírném plamenu ji nechte opékat a postupně karamelizovat, a to klidně půl hodiny. Cibulový základ máte tímto hotový a můžete se pustit do dalšího vaření.
Foto: Shutterstock, zdroj: BBCGoodFood, Whiskaffair