Vyrobte si svůj vlastní sýr a vždy budete mít po ruce kvalitní surovinu pro přípravu pomazánek. Tento sýr je výborný i sám od sebe, takže se skvěle hodí jen tak namazaný na čerstvé pečivo.
Sýry jsou v dnešní době docela drahé. Ty levnější zase obsahují éčka, kterými se krmit rozhodně příliš nechceme. Není nad to, vyrobit si svůj vlastní sýr, jehož příprava není nijak složitá. Chce to jen trošku času a pořídit si hlavní ingredience. Nebojte se, pravděpodobně je máte doma.
Základní složkou je syřidlo, ale jde to i bez něj
Při přípravě sýra se používá syřidlo, nejčastěji Fromase nebo Lactochym. Tato syřidla jsou v kapalném stavu a přidává se vždy jen několik kapek. Pokud jste rozhodnuti, že si domácí sýr budete vyrábět často a pravidelně, vyplatí se vám ho koupit. Jestli ale chcete sýr vyrobit jen tak pro zpestření, klidně ho můžete vynechat a místo něj použít kefír nebo kysané podmáslí.
Foto: Shutterstock
Existuje spoustu receptů na výrobu sýra, zkuste tento jednoduchý
Budete potřebovat litr mléka, 0,5 litru podmáslí a čajovou lžičku soli. Můžete přidat i dvě lžičky citronu pro lepší sražení. Vše smíchejte a na mírném plamenu zahřívejte až do té doby, než se směs srazí. K tomu dojde přibližně za půl hodiny. Potom si vezměte cedník a dejte přes něj gázu. Směs přeceďte a máte hotovo. Sýr vám v lednici vydrží 2 až 3 dny.
Můžete udělat i bylinkovou a kořeněnou variantu. Používá se rozmarýn, bazalka, tymián nebo provensálské koření. Pro ostřejší variantu do sýra přidejte pepř nebo chilli koření. Doporučujeme bylinky nevařit společně se sýrem, ale přidat je až těsně před koncem.
Co se zbylou syrovátkou?
Odkapanou syrovátku určitě nevylévejte. Je bohatá na bílkoviny, minerály a vitamín B. Můžete ji vypít a nakopnout svůj organismus, nanést na pleť v podobě pleťové masky nebo ji použít místo vody či mléka při zadělávání těst.
Foto: Shutterstock, zdroj: Instructables, AllRecipes