Skvělé dušené zelí musí umět každá kuchařka. Určité ingredience je třeba dát až na konec, jinak to pokazíte

Víte, jak připravit to nejlepší dušené zelí? Dejte na naše rady a vaše zelí bude křehoučké a lahodné jako nikdy předtím. Stačí si dát pozor na pár zásadních věcí. 

Se zelím můžete udělat chybu už v obchodě. Nedávejte do košíku první zelí, které uvidíte. Vybírejte si takové, které na první pohled není nijak poškozené. Hlávky by měly být tvrdé a lesklé. 

Nejprve čtvrtiny, až potom proužky

Zelí je potřeba nakrájet tak, aby z něj byly krásně tenké proužky. Nakrájejte ho na struhadle, které je určené ke krouhání zelí nebo použijte robot. Vždy je potřeba zelí předem rozkrojit na čtvrtiny a vyjmout tuhé košťály. Pokud budete krájet zelí ručně nožem, natočte si ho vždy tak, abyste krájeli přes vrstvy. Jedině tak ho budete mít nakrájené na tenké proužky. 

Foto: Shutterstock

Co udělat se zelím před samotným vařením?

Před vařením zelí je důležitá jeho příprava. Nakrájené zelí posolte, promačkejte a nechejte stát dokud nepustí šťávu. Chcete-li zelí používat jako náplň do listového těsta nebo do slaných koláčů, je třeba vymačkat přebytečnou šťávu. Dusit by se mělo jen na tuku a ve vlastní šťávě, není potřeba, a ani to není žádoucí, abyste ho podlévali. Zelí můžete před delší úpravou také spařit horku vodou, aby bylo stravitelnější. 

Jak zelí dochutit? 

Důležité je také ochucení. Pokud chcete mít opravdu lahodnou přílohu k masu, musíte zelí správně okořenit. Na začátku vaření do něj dejte celý kmín, aby se do zelí dostalo to pravé aroma. Až je uvařené, přidejte ocet a cukr. Když byste dali ocet na začátek vaření, trvalo by vám déle, než by změklo. Cukr by zase mohl způsobit připálení. Na začátek vaření se však doporučuje přidat pár kapek citronové šťávy nebo octa proto, aby zelí neztratilo svou barvu. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Acouplecooks, Delish