Zdeněk Pohlreich připravil cikánské řízky na doporučení Štefana z Plzně, který kuchaře žádal, ať ty pravé „cikánské“ řízky připraví. Vyzkoušejte je taky, litovat nebudou hlavně příznivci pikantních chutí. A co je na nich nejlepší? Dělají se na grilu, takže ideální pro nadcházející jarní a letní sezónu.
Co si připravíme?
- vepřový bůček
- pepř
- sójová omáčka nebo Maggi
- rajský protlak nebo kečup
- černé pivo
- hořčice
- chilli paprička
- špeková kůže
Jdeme na to
Vepřový bůček pokrájíme na plátky. Ty pěkně rozložíme a naklepeme pouze pěstí, paličku nechte v šuplíku. Pak je hojně opepříme, a pozor! NESOLÍME!
Připravíme si marinádu. Smícháme trochu sójové omáčky (Štefan doporučoval Maggi), rajského protlaku (Štefan doporučoval kečup), hořčice a černého piva. Do marinády nakrájíme ještě jednu chilli papričku, slabé povahy vynechají. Marinádu dobře promícháme a následně do ní klademe plátky masa. Řízky necháme chvíli marinovat, nejlépe v chladu.
Rozpálíme gril, potřeme ho špekovou kůží a začneme grilovat namarinované řízky, z jedné i druhé strany, ideálně se zakrytým víkem grilu. Pokud vám zbyla marináda, potírejte jí maso i během grilování a klidně i vteřinku po grilování, budou tak mít více šťávy a chuti.
Foto: Shutterstock
Cikánské řízky z kuřecího masa
Pokud na tak ostré jídlo nemáte chuť, klidně vyzkoušejte tzv. kuřecí cikánské řízky.
- 400 g kuřecích stehenních řízků
- 5 lžic Solamylu
- 5 lžic oleje
- 5 vajec
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička kari
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1 lžička worcestrová omáčka
- 1 cibule
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Také maso nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme v míse a přidáme všechny ostatní suroviny. Směs necháme 24 hodin uležet v lednici. Druhý den na pánvi rozpálíme olej, hmotu nabíráme naběračkou a tvoříme na pánvi malé placičky, smažíme dozlatova z obou stran.
Foto: Shutterstock, zdroj: iDnes, toprecepty