Vláčné mokré buchty jsou nejlepší. Rozplývají se na jazyku a nedrhnou člověku v krku. My se s vámi o recept na jednu takovou pochoutku rádi podělíme. Půjde o kefírovou buchtu s kakaem. Zachutná vám, návštěvě i dětem.
Co si nachystáme?
- 2 vejce
- 120 g třtinového cukru
- 100 ml řepkového oleje
- 380 ml kefíru
- 135 g hrubé mouky
- 130 g hladké špaldové mouky
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
- mouka na vysypání formy
- moučkový cukr na poprášení
Kefírová buchta s kakaem
Kruhovou formu na koláč o průměru 28 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pak si vezmeme čistou mísu, rozklepneme do ní dvě vejce a přidáme třtinový cukr. Metličkou prošleháme a přilijeme řepkový olej. Znovu prošleháme, přilijeme kefír, a nakonec ještě jednou pořádně promícháme.
Do druhé mísy nasypeme hrubou a hladkou špaldovou mouku, kakao, jedlou sodu,sůl a promícháme. Tuto sypkou směs pak prosejeme přes síto do první mísy. Celé těsto důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme 30- 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Foto: Shutterstock
Něco málo o kefíru
Kefír je fermentovaný nápoj s pozitivními účinky na naše zdraví. Vyrábí se přidáním kefírových zrn (tibetská houba obsahující prospěšné bakterie a kvasinkové kultury) do mléka. Živé mikroorganismy z kefírových zrn se živí cukrem přirozeně se vyskytujícím v mléce, množí se, kvasí, a tak vzniká kefír.
Kefír obsahuje vitamíny A, B, C a minerály jako hořčík, vápník, draslík nebo selen. Kefír neskutečně podporuje imunitu, trávení a zdraví kostí. Pokud získáte kefírová zrna, můžete si ho klidně vyrobit doma.
Foto: Shutterstock, zdroj: apetitonline.cz, haier-europe.com