Krájíte syrové maso na plastovém prkénku, které pokaždé poctivě myjete v myčce? Budete se možná divit, ale i tímto způsobem se ve vaší kuchyni může šířit salmonela.
Plastová a dřevěná prkénka jsou dva hlavní tipy, které si můžete domů pořídit. Obě dvě mají své výhody a nevýhody. Navíc zvolením nesprávného prkénka na krájení syrového masa se vám doma velmi snadno může šířit salmonela.
Dřevěná nebo plastová prkénka?
Dřevěná prkénka jsou velmi oblíbená. Mají několik výhod, mezi které patří i to, že díky své měkkosti tolik netupí nože. Další výhodou je, i když se to na první pohled nemusí zdát, že jsou hygienická a dokáží úspěšně ničit bakterie. Ty se mohou dostat do dřeva, kde se však po čase už nemohou množit dál. A i kdyby nezanikly, zpět na v povrch prkénka se už nedostanou.
Výhoda plastových prkének je zase v tom, že se mohou umývat v myčce. Tím ale jejich veškeré výhody končí. Zářezy na prkénku, které v něm uděláte nožem, jsou ideálním prostředím pro množení bakterií. Poškrábaný povrch se velmi obtížně čistí a dezinfikuje a pokud prkénko opravdu důkladně nečistíte, může se vám doma velmi rychle šířit salmonela.
Na syrové maso nepoužívejte plastová prkénka
Salmonela se nachází v drůbežím syrovém mase a často se přenáší stykem s jinou potravinou právě na kuchyňských prkénkách. Doporučuje se proto na drůbež vyhradit jen jedno prkénko a nic jiného na něm nekrájet. Velmi důkladně umývejte také nože.
Salmonela se může přenést i v případě, že syrové maso omýváte vodou. Malé kousky drůbeže vám snadno proklouznou a mohou se usadit na čistém nádobí nebo jiné potravině poblíž dřezu. Špinavé prkénko však není vhodné ani bez předešlé dezinfekce umývat v myčce, protože i v ní se mohou šířit bakterie na jiné povrchy. Jestli nechcete ve své domácnosti šířit salmonelu, pořiďte si na krájení syrového masa speciální dřevěné prkénko a maso předem neomývejte.
Foto: Shutterstock, zdroj: CDC