Nepečený čokoládový dort, jak ho milovala královna Alžběta II. Na přípravu je velmi jednoduchý

Máte chuť pošmáknut si jako v paláci? Nebo pohostit návštěvu dezertem, který by neurazil ani královskou rodinu? V tom případě musíte vyzkoušet recept na nejoblíbenější dort Jejího královského veličenstva královny Alžběty II. Tento dort dokonce nalezl místo na svatební tabuli u příležitosti svatby prince Williama s Kate Middleton. Je velmi jednoduchý, dokonce ho ani nemusíte péct.

Co budeme potřebovat?

  • ½ lžičky másla na vymazání
  • 220 g čajových nebo jiných sladkých sušenek (v Británii přímo Rich tea biscuits)
  • 110 g změklého másla
  • 110 g cukru krystal
  • 110 g tmavé čokolády
  • 1 vejce

Na polevu pak ještě 220 g tmavé čokolády a 25 g čokolády na ozdobu.

Příprava těsta

Formu na dort lehce vymažeme máslem, a na dno položíme list pečícího papíru. Sušenky ručně nalámeme na kousky o velikosti mandlí, které odkládáme vedle do mísy či na talíř. V jiné míse smícháme máslo s cukrem. Ve vodní lázni rozpustíme 110 g hořké čokolády a za stálého míchání přilijeme k máslu a cukru. Zamícháme. Pak rozklepneme do směsi jedno vejce a všechno společně vyšleháme.

Foto: Shutterstock

Nalití do formy a ztuhnutí

Do směsi vložíme sušenky, jemně promícháme, abychom je příliš nepolámali, ale zároveň aby se sušenky v čokoládě hezky obalily. Těsto nalijeme do připravené pečící formy, snažíme se, aby těsto bylo nalito hezky a rovnoměrně. Dort vložíme do lednice a necháme alespoň 3 hodiny ztuhnout.

Finální dozdobení

Po uplynutí stanovené doby dort z lednice vyndáme a necháme odpočívat na kuchyňské lince. Rozpustíme si 220 g hořké čokolády ve vodní lázni, mícháme. Dort opatrně vyklopíme. Nalijeme na něj rozpuštěnou čokoládu, uhladíme a dozdobíme kousky čokolády. Necháme ztuhnout při pokojové teplotě.

Foo: Shutterstock, zdroj: Theroyalchef.com, Bakefromscratch