Vaječná jídla z dob první republiky. Jsou to opravdové pochoutky

První republika byla obdobím, kdy se hlavně v movitějších rodinách na jídle vůbec nešetřilo. Některá jídla z té doby vaříme dodnes, jiná upadla v zapomnění. Můžete si s námi zkusit upéct některé prvorepublikové dobroty.

Jak se vařilo a peklo za první republiky?

V obyčejných domácnostech se vařila jednoduchá levná jídla jako jsou šunkofleky, lepenice, knedlík s vajíčkem, bramborové placky, nudle s mákem či chlebová polévka. V kuchyních bohatějších lidí a v restauracích se často připravoval jídla, která obsahovala suroviny jako lanýže, ančovičky, batáty nebo parmazán. Na stole se často objevovalo sladké, o cukru se toho ještě tolik nevědělo.

Dort Dobro

Prvorepublikový dort, kterým ohromíte.
Budeme potřebovat tyto ingredience.

  • 150 g cukru
  • 5 vajec
  • 120 g hladké mouky

Na promazání:

  • 500 ml smetany
  • 5 žloutků
  • 50 g cukru
  • několik lžic černé kávy
  • 200 g změklého másla
  • nasekané oříšky

V míse vyšleháme cukr s vejci. Pak postupně vmícháme mouku. Z těsta upečeme 4 dortové placky. Zatímco budou placky chladnout, připravíme si krém. Smícháme smetanu, žloutky, cukr a kávu. Pak přidáme ještě pokrájené změklé máslo a všechny ingredience vymícháme v úplně hladký krém. Tím spojujeme jednotlivé placky a pomažeme jím i vrch dortu a stěny. Nakonec vrch dortu posypeme nasekanými oříšky.

Foto: Shutterstock

Vajíčkové sněhové pusinky

  • 2 vaječné bílky
  • 60 g cukru

Z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh a pomalu do něj vmícháme 60 g cukru. Nachystáme si plech, vyložíme ho pečicím papírem a tvoříme na něj ze sněhu kolečka, která se roztečou do menších placiček.

  • 70 g cukru
  • 2 syrové vaječné žloutky
  • 1 lžíce bramborové moučky
  • citronová šťáva

V misce smícháme cukr, žloutky, bramborovou moučku a pár kapek citronové šťávy. Vše řádně promícháme. Trochu náplně vždycky kápneme doprostřed sněhové placičky. Vyrobíme si tak vlastně taková slaďoučká volská oka.

Foto: Shutterstock, zdroj: Novinky, Magazin, PrimaFresh