Pomazánka s čerstvým pečivem nebo kouskem zeleniny je vynikající kombinací jak na snídani, svačinu, tak i lehkou večeři. Níže najdete tři jednoduché recepty s nimiž nejen potěšíte své chuťové pohárky, ale zároveň do sebe dostanete spoustu důležitých živin.
Zdravá pomazánka z avokáda
Základem pro první pomazánku je tak trochu netradičně exotické ovoce. A co jiného by to mohlo být, než avokádo, jehož popularita u nás stále roste? Vedle toho si získalo pověst takzvané superpotraviny. Jeho konzumací máte zajištěn bohatý příjem bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a vitaminů skupiny B. A jak na dobrou avokádovou pomazánku?
Potřebujete:
- 1 zralé avokado
- 2 kávové lžičky extra panenského olivového oleje
- 1,5 kávové lžičky citronové šťávy
- sůl a pepř
Avokádo rozřízněte napůl a odstraňte pecku. Dužinu nařežte nožem na kostky, přičemž je třeba dát pozor, abyste neprořízli slupku. Poté dužinu od slupky oddělte lžičkou a dejte do misky. V tomto kroku si vezměte na pomoc vidličku a obsah v misce rozmačkejte. Hned na to přidejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Pomazánku je nejlepší spotřebovat hned – avokádo má i navzdory citronové šťávě tendence hnědnout.
Lehká vajíčkovka, kterou lze jíst i při hubnutí
Další na řadě je oblíbená vajíčková pomazánka. Místo klasické vajíčkovky raději vyzkoušejte její odlehčenou verzi – tu si bez výčitek mohou dát i ti, kteří se zrovna snaží hubnout.
Na lehkou vajíčkovou pomazánku vám stačí:
- 1 natvrdo uvařené vejce
- 100 g sýru cottage
- 20 g žervé
- ½ kávové lžičky hořčice
- sůl a pepř
V misce vidličkou rozmačkejte cottage sýr, přidejte nastrouhané vejce natvrdo, žervé a hořčici a poté vše pořádně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
Foto: Shutterstock
Rybí pomazánka, která není cítit
Jako poslední tu máme pomazánku z tuňáka. Na rozdíl od jiných rybích pomazánek, není tuňáková tolik aromatická, proto si s ní můžete udělat sendvič do práce nebo někam na výlet. I tento recept je, stejně jako předchozí, vhodný při redukční dietě.
Na jednoduchou tuňákovou pomazánku si připravte:
- 1 malou konzervu tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 kus jarní cibulky
- 70 g řeckého jogurtu (pro hubnoucí ideálně nízkotučný)
- sůl
Tuňáka slijte, abyste se zbavili nálevu, který by dělal výslednou pomazánku zbytečně řídkou. Dejte rybu do misky společně s najemno nakrájenou jarní cibulkou. K oběma surovinám přidejte jogurt, vše promíchejte a osolte dle chuti.
Foto: Shutterstock, zdroj: Bezhladoveni, Kupi, Patriciabannan, Thenessykitchen