Udělejte si doma dokonalé koblihy. Zásadní je správně vykynuté těsto a teplota tuku

Koblihy znali už ve starověkém Egyptě a Řecku. Nebo aspoň něco na jejich styl. V našich končinách je poprvé usmažila rakouská kuchařka Cäcilie Krapfová. Plnila je ovocnou směsí. Legenda praví, že koblihy vznikly tak, že Cäcilie po svém muži naštvaně hodila kousek těsta, který spadl do hrnce s horkým tukem. A skvostný dezert byl na světě. Co je na tom pravdy, to se už nikdy nedozvíme, ale můžeme se naučit dělat ty nejfantastičtější koblihy pod sluncem.

Ingredience

  • 50 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce rumu
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 30 g droždí
  • 500 g hladké mouky (pšeničná, prosetá)
  • ½ lžičky soli
  • hladká mouka na posypání válu
  • náplň (meruňkový nebo jin hustý džem)
  • tuk na smažení
  • vanilkový cukr na posypání

Příprava těsta

Všechny suroviny necháme zahřát na pokojovou teplotu. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Pak do něj vmícháme postupně žloutky, vanilkový cukr, citronovou šťávu po kapkách a rum.

Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a zamícháme. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut vzcházet.

Do těsta vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky, mléka a sůl. Zaděláme na těsto, propracujeme, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme přibližně hodinu kynout.

Foto: Shutterstock

Vykrajování koblih

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme z něj 1 cm vysokou placku. Na jedné polovině naznačíme skleničkou nebo jiným předmětem o průměru 3-4 cm kroužky, na které lžičkou nandáme džem. Druhou částí těsta tu první přiklopíme, kolem vyvýšených míst k sobě těsto přitiskneme prsty a tam, kde vidíme kopečky, vykrájíme kolihy. Ty necháme dalších 20 minut kynout, pak otočíme a necháme kynout dalších 20 minut.

Kdo si na tento postup netroufá, může vykrojit každé kolečko zvlášť, vždy dvě k sobě přitisknout, nechat vykynout a dát smažit. Naplnit lze cukrářskou plničkou až po usmažení.

Smažení koblih

Rozehřejeme tuk (sádlo nebo olej) a koblihy v něm na střední teplotě smažíme. Ideálních je 160–175 °C, můžeme klidně použít teploměr. Asi 2 minuty smažíme z jedné strany pod pokličkou, pak poklici odkryjeme, koblihy otočíme a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být dost, aspoň 4 cm, koblihy musí plavat. Osmažené koblihy necháme okapat na sítku nebo položíme na talíř vyložený kuchyňskou utěrkou. Ta odsaje přebytečný tuk. Nakonec posypeme vanilkovým cukrem.

Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, Jakvkuchyni, Toprecepty, Pottenpannen