OCD je porucha v Česku stále častější. Lidem může zničit život

Slyšeli jste o onemocnění OCD? Pokud trpíte úzkostnými strachy a obsedantními myšlenkami, které vás pronásledují, možná se vás toto onemocnění týká také.

Znepříjemňuje každodenní život

Obsedantně-kompulzivní porucha, neboli OCD, je závažné duševní onemocnění, které narušuje každodenní život jedince. Mnoho lidí si ho spojuje především s přehnaným úklidem a strachem ze špíny, ale rozhodně to není tak jednoduché. Pro OCD je charakteristická zvýšená úzkost a obsedantní myšlenky. Úrodnou půdou pro její vznik jsou potom vysoké pracovní nároky a z toho plynoucí stres, neustálý tlak a vytížení, stejně jako traumatické zážitky.

Co jsou obsedantní myšlenky

Obsedantní myšlenky jsou nežádoucí a opakující se. Jsou nepříjemné a vyvolávají v člověku úzkost. Týkají se většinou zdraví, čistoty, dokonalosti nebo bezpečí. Jsou to například myšlenky na svou vlastní smrt nebo úmrtí někoho z rodiny. Jsou to myšlenky na to, že někomu nešťastnou náhodou ublížíte. Často to bývají obavy z infekce, kontaminace, násilí a podobně. Tyto myšlenky vedou k duševnímu vyčerpání, a tím narušují každodenní životy lidí, kteří jimi trpí. Obsedantní myšlenky jsou natolik vyčerpávající, že lidé, kteří jimi trpí, nemohou pracovat, studovat ani udržovat mezilidské vztahy. 

Foto: Shutterstock

Kompulzivní jednání: reakce na obsedantní myšlenky

Takto vyčerpaní lidé musí sáhnout po kompulzivním jednání, které představuje reakci na obsedantní myšlenky. Jsou to opakující se činnosti, rituály, které nemocnému pomáhají s myšlenkami bojovat. Pro zdravého člověka jsou to úsměvné a zbytečné činnosti, jako je třeba neustálá kontrola zamčených dveří, vypnutého sporáku a podobně. Je to i extrémně dlouhé čištění rukou, časté sprchování, mytí nebo přehnaný úklid domácnosti. Lidé postižení touto nemocí však zažívají duševní úzkost. Dennodenně je doprovází pocit napětí a strachu. Pociťují neustálý tlak z myšlenek a nedokáží se jich zbavit. Nemohou se soustředit a dochází u nich často k úplnému vyčerpání. 

Pokud se tato porucha vyskytla u vás, nebo u někoho z vašeho okolí, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Pomohou podpůrné skupiny i podpora přátel a rodiny. 

Foto: Shutterstock, zdroj: NIMH, Gatewayocd, Betterhealth